Social

#presedinte #premier #basescu #tariceanu #inundatii

Presedintele si premierul, impacati tot de inundatii

In 2005, inundatiile i-au despartit pe Tariceanu si pe Basescu. Anul acesta, dupa revarsarea apelor, amandoi s-au ferit de polemici. Mai mult, Basescu i-a luat apararea premierului in fata sinistratilor.
 Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu au reusit sa stea o ora la aceeasi masa, la sedinta de guvern extraordinara, fara sa se certe. Ultima participare a lui Basescu in sedinta de guvern a fost in februarie 2007, exact in ziua cand se dezbatea suspendarea sa in Parlament.


Desi obisnuia sa se duca la Palatul Victoria doar cand voia sa traga de urechi Guvernul, presedintele Basescu a facut marti o exceptie si a vorbit despre Moldova afectata de inundatii, fara remarce caustice la adresa premierului. Cei doi politicieni au avut chiar o discutie privata inainte de inceperea sedintei Executivului.
Presedintele Basescu a preferat ca, in timpul sedintei, sa dea sfaturi ministrilor pentru o mai buna coordonare a situatiei din zona inundata.

„Presedintele a discutat despre masurile din teren, despre modul in care Guvernul va sprijini populatia afectata si despre modalitatea de refacere a infrastructurii“, a spus ministrul de Interne , Cristian David . El a subliniat ca „discutiile purtate intre presedinte si membrii Guvernului nu au avut natura polemica“. Mai mult, nici in vizita pe care a efectuat-o in judetul Neamt imediat dupa ce a plecat de la Palatul Victoria, presedintele nu l-a atacat pe premier, ci chiar a luat apararea Guvernului in fata localnicilor, spunandu-le acestora ca Executivul le va trimite ajutoare.

Guvernul, intrunit marti in sedinta de urgenta, a decis sa acorde persoanelor afectate de inundatiile din judetele Maramures, Suceava, Iasi, Botosani, Neamt si Bacau ajutoare financiare de minimum 300 de lei. „Pentru familiile in cadrul carora au fost inregistrate decese in urma calamitatilor meteorologice vor fi alocate cate 5.000 de lei“, a spus ministrul de Interne, Cristian David. El a precizat ca ajutoare vor primi si cei ale caror case au fost afectate de ape.

Astfel, familiile cu casele distruse in totalitate vor primi cate 800 de lei, cele ale caror locuinte sunt afectate in proportie de peste 50% vor primi cate 500 de lei, iar cei cu locuinta afectata in proportie mai mica de 50% vor primi 300 de lei. „Aceste sume vor fi acordate in urma unor anchete sociale care vor stabili in mod individual cat de afectate sunt locuintele“, a precizat David.

In plus, Guvernul a acordat un ajutor umanitar in valoare de 4,8 milioane de lei pentru achizitionarea de alimente (conserve, paine, apa minerala, orez, paste, malai), saltele, saci de dormit, pelerine, bocanci. „Toate acestea vor fi scoase de la “, a spus David. Alte 50 de milioane de lei vor fi acordati de la Fondul de interventie aflat la dispozitia Guvernului pentru a fi inlaturate efectele inundatiilor asupra infrastructurii.

Acestea vor fi evaluate de cele cinci comitete de coordonare infiintate marti, care vor stabili planurile de reconstructie a zonelor afectate din judetele Maramures, Suceava, Iasi, Botosani si Neamt.
Romania are la dispozitie si doua mecanisme de ajutor din partea UE: asistenta de urgenta si alocare de bani din . „Ajutoarele de urgenta au fost solicitate“, a aratat David.

Ministrul de Interne a precizat ca urmatoarele doua zile vor fi cu risc mare de inundatii, iar retragerea apelor va dura timp de alte sapte zile.

In 2005, apele au rupt alianta

Daca inundatiile din acest an au adus un armistitiu relativ intre presedintele Basescu si premierul Tariceanu, cele din vara anului 2005 au fost detonatorul divortului politic dintre cei doi. In luna august devenisera iminente demisia premierului Tariceanu si organizarea de alegeri anticipate, pentru formarea unei majoritati confortabile a Aliantei D.A., fara aliante de compromis cu PUR sau cu UDMR. Inaintea unei vizite la Bruxelles, Tariceanu a anuntat oficial ca, la revenirea in tara, va demisiona si va declansa mecanismul anticipatelor.

La sosire insa, pe Aeroportul Otopeni , el a declarat ca inundatiile, care deja afectau tara de cateva saptamani, au devenit prioritare alegerilor anticipate si ca isi va aloca intreaga energie inlaturarii efectelor acestora. Acel episod i-a atras premierului porecla de Razgandeanu si a marcat inceputul conflictului cu presedintele. Ulterior, Basescu avea sa dezvaluie ca razgandirea lui Tariceanu a avut la baza o discutie a acestuia pe malul lacului Snagov cu oamenii de afaceri Dinu Patriciu si Peter Imre si cu ziaristul Sorin Rosca Stanescu , ale caror interese nu ar fi fost slujite de declansarea anticipatelor. (L.A.)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea