Social

Presedintele este tras de maneca pentru discriminarea rromilor

Membri ai Parlamentului European, personalitati din Romania si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale au trimis ieri o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, prin care cer incetarea discriminarii rromilor si recunoasterea acestora ca victime ale Holocaustului. "Cunoastem interesul institutiei prezidentiale pentru Holocaust si urmarile acestuia, reflectate in raportul Comisiei Internationale pentru Studierea Holocaustului (CUSH). La articolul 2, litera d, Holocaustul este definit ca fiind persecutia sistematica sprijinita de stat si anihilarea evreilor europeni de catre Germania nazista, precum si de aliatii si colaboratorii sai din perioada 1933-1945", se arata in scrisoare.

Chiar daca raportul CISH demonstreaza ca si rromii au fost victime ale Holocaustului si ale deportarilor din Transnistria in timpul regimului antonescian, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 31/2002, care se refera la acest subiect, nu ii mentioneaza. "Consideram revoltator faptul ca propunerea legislativa omite din randul victimelor minoritatea rroma. Aceasta omisiune a textului de lege implica, de asemenea, excluderea rromilor din orice discutie referitoare la Holocaust si va face imposibila educarea adecvata a cetatenilor Romaniei si aplicarea legii in cazul negarii persecutiilor asupra rromilor", se specifica in document. Semnatarii scrisorii, printre care senatorul PNL Adrian Cioroianu sau Livia Jaroka, Victoria Mohacsi si Els de Groen, membri ai PE, ii cer lui Traian Basescu includerea in definitia Holocaustului a victimelor de etnie rroma.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea