Social

Preoti pusi sa semneze „declaratie de impartialitate“ cu iz electoral

Pentru a primi sponsorizare din partea Consiliului Judetean, parohiile din Hunedoara trebuie sa semneze o „declaratie de impartialitate” in care, pe langa publicitatea pe gardul bisericii, preotii se obliga sa „nu intre in conflict de interese ” cu „obiectivele autoritatii finantatoare”.

Asadar, 300 de biserici hunedorene nu vor intra in „conflict” cu obiectivele personajului inscris pe placile ce consfintesc „ajutorul” dat de stat: candidatul PNL pentru un nou mandat de sef al CJ Hunedoara, domnul Mircea Molot. „Sunt niste placi pentru instiintarea cetatenilor de fondurile care au venit”, spune candidatul Molot, evitand sa comenteze prevederile cel putin ciudate ale „declaratiei de impartialitate” semnate de preoti.

Presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, penelistul Mircea Molot, si-a dus campania electorala pana pe poarta bisericilor hunedorene. Nu e o campanie pe fata, cu afise si poze electorale, ci o propaganda prin metode „neortodoxe”.

Mai multe lacase de cult din judet au afisat la loc vizibil, de la slujba de duminica incoace, placute pe care sunt trecute sumele de bani pe care le-au primit de la Consiliul Judetean Hunedoara in actualul mandat de presedinte al lui Mircea Molot.

Placutele nu omit sa le aminteasca credinciosilor ca presedintele Consiliului Judetean Hunedoara este insusi Mircea Molot, sugerand, in plina campanie electorala, prin sumele de bani trecute sub numele acestuia, legatura dintre candidatul PNL si ajutorarea bisericilor. Nu se pomeneste, insa, niciun cuvant despre faptul ca, in realitate, lucrarile, reparatiile si constructiile de lacase de cult au fost platite din banii bugetului judetean.

„Impartialitate” electorala prin contract

Preotii au incheiat un contract de sponsorizare care are clauze clare. „Art.4. Obligatiile Parohiei Ortodoxe (...)Sa mentioneze denumirea institutiei finantatoare, respectiv numele Consiliului Judetean Hunedoara in contactele cu mass media si in actiunile pe care le intreprind”.

Ce este insa iesit din comun e faptul ca parohii au fost pusi sa semneze si o „declaratie de impartialitate” care, citita printre randuri, obliga parohul la o „neortodoxa” partinire: „Reprezinta conflict de interese (…)situatia in care executarea obiectiva si impartiala a functiilor oricarei persoane implicate in implementarea proiectului poate fi compromisa din motive familiale, politice, economice sau orice alte interese comune cu o alta persoana”.

Pozitia protopopului ortodox al Devei, Alexandru Hotaran, fata de politizarea bisericilor pe care le pastoreste este una antologica: „Cei care cauta sa foloseasca preotii sau Biserica in alte scopuri decat cel al mantuirii si sfintirii fiilor nostri duhovnicesti este treaba dansilor“.

La fel de filosofica este si pozitia candidatului PNL Mircea Molot, al carui nume va fi afisat in campanie pe portile a cel putin 300 de biserici, atatea cate au primit numai in acest mandat bani de la Consiliul Judetean: „Sunt niste placi pentru instiintarea cetatenilor de fondurile care au venit din partea Consiliului Judetean, deci nu din partea unui partid, nu din partea lui Mircea Molot. Ca Mircea Molot este presedintele Consiliului Judetean la ora actuala – asta este altceva”.

Situatia din lighean

„Altceva”-ul de care vorbeste Mircea Molot poate fi o alta abatere de la lege a candidatului liberal: un microbuz scolar din Certeju de Sus, comuna unde locuieste, s-a plimbat in aceste zile cu afise de-ale sale lipite pe parbriz. Primarul comunei, Petru Cimpian, tot liberal, crede ca la mijloc e mana unor dusmani politici si a explicat clar ce se intampla: „Situatia e un lighean de m...e”. (Ovidiu Petrovai - Hunedoreanul)

„Hotararea Sfantului Sinod privind neimplicarea politica a Bisericii are un punct care se refera la evitarea folosirii de catre politicieni pentru campania electorala a lacasurilor de cult si a ceremoniilor religioase. Principial, nu e corect ce se intampla la Hunedoara” - Parintele Constantin Stoica (purtatorul de cuvant al Patriarhiei )

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea