Social

#preot #botez #bebelus mort #bebelus mort botez #bebelus mort dupa botez

Preot: "Nu i-am inteles pe preotii care tin mortis sa boteze copilul prin afundare"

Paul Palencsar, preot ortodox si jurnalist, a scris o postare pe pagina personala de Facebook in care sustine ca nu i-a inteles niciodata pe protii care tin mortis sa boteze copiii prin scufundare totala in cristelnita. Mai mult, preotul condamna aceasta practica!

 

Iata mesajul postat de preotul Paul Palencsar pe Facebook:

"Un copil a murit, in urma slujbei de Botez, la o biserica din Suceava. A fost botezat prin afundare completa. Dupa ce a fost scos din apa cristelnitei, bebelusul se afla in stop cardio-respirator. Familia a observat ca e inert si a chemat ambulanta. Azi dimineata, copilul a murit. Bebelusul avea sase saptamani si, conform medicilor, a inghitit foarte multa apa.

Nu vreau sa imi inchipui dimensiunea acestei drame, pentru ca nu pot sa inteleg durerea unor parinti care-si duc la botez copilul plin de viata si il aduc mort. Biserica e locul in care pasim din moarte la viata, nu invers.

Niciodata nu i-am inteles pe preotii care tin mortis sa boteze copilul prin afundare totala, iar nu prin turnarea apei pe cap. Daca preotul e lipsit de experienta practica (chiar in ciuda experientei au fost accidente), aceasta incapatanare poate fi fatala.

Harul Duhului Sfant coboara si lucreaza asupra nou botezatului nu datorita afundarii complete, ci a invocarii pe care preotul o face, prin rugaciunile rostite, chemand intreaga Sfanta Treime din cer pe pamant. Copilul e considerat botezat, chiar si prin turnarea apei, daca e rostita formula treimica.

Acum, nu mai botezam adulti, ca in epoca apostolica, ci prunci fragili, care se zbat pentru viata lor. Subiectii sfintei Taine a Botezului s-au schimbat. Sunt nou nascuti. Chiar si o secunda de neatentie, ezitare sau nepricepere a preotului e mortala. Aici e pericolul.

Poate ar trebui ca Biserica Ortodoxa Romana, la nivel superior, sa analizeze toate cazurile de accidente si deces ale copiilor botezati in decursul timpului, astfel incat botezarea prin turnarea apei sa devina regula, nu exceptie. Deja foarte multi preoti o practica, tocmai din teama de a nu rani sau ucide pruncii botezati. (exista, din cate stiu, protocoale noi, dar multi preoti inca nu le-au adoptat)

Dumnezeu sa daruiasca putere familiei care si-a pierdut pruncul, iar preotului rabdare si inteleptire in necazul prin care trece."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea