Social

#desemnare #premier #partid #constitutie #colabora #calin popescu tariceanu #mandat #traian băsescu

Premierul si presedintele trebuie sa colaboreze

Dupa patru ani de razboi intre cele doua palate, presedintele Traian Basescu a ajuns la concluzia ca seful statului si seful Executivului "trebuie" sa colaboreze.

"Constitutia este de asa natura incat ii obliga pe cei doi sa colaboreze", isi argumenteaza Basescu revelatia de luni seara. Desi Constitutia a ramas nechimbata privind relatia dintre presedintele si premierul Romaniei, seful statului a declarat, luni, 24 noiembrie 2008 , ca "nu se poate sa nu incerci sa colaborezi cu premierul".

"Constituia este de asa natura incat ii obliga pe cei doi sa colaboreze. Nu se poate sa nu incerci sa colaborezi cu premierul", a afirmat, senin, seful statului, lasand impresia ca in tot acest timp nu a pus nicicum paie pe foc in relatia cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ci ca a incercat toata metodele ca aceasta colaborare sa mearga.

Isarescu si Ungureanu: apti pentru ceea ce fac acum

Intrebat daca zvonurile potrivit carora fie seful SIE Mihai Razvan Ungureanu, fie guvernatorul BNR Mugur Isarescu ar fi potriviti pentru functia de premier, Basescu a spus ca cei doi sunt apti pentru ceea ce fac acum. "Nu vreau sa inveninez mai mult atmosfera de campanie. Nu incercati, pentru ca n-o sa scoateti nimic de la mine. Ii consider apti pentru ceea ce fac acum", a adaugat presedintele la Realitatea Tv.

In opinia sefului statului, desemnarea viitorului premier este "unul din punctele cheie, alaturi de care va fi si votul romanilor". "Nu va ascund ca mi-as dori un Guvern cu 60-70% sustinere in Parlament. Ce e sub 50% plus unu nu e legitim intr-o democratie. Eu cred in acest tip de democratie, cu jumatate plus unu. Va trebui sa tin cont, in contextul crizei, care combinatie politica satisface nevoile romanilor", a explicat Basescu.

"Voi lua pulsul partidelor, ma voi consulta cu ele. Orice varianta de peste 50% este in regula. Mi-e imposibil sa cred ca intr-o situatie de criza sa mergi cu un guvern minoritar . Voi respecta votul electoratului. Cand nimeni nu are 50% singur, obligatia premierului este sa-si faca majoritate. Dar trebuie sa stiu ce program are viitorul premier", a subliniat Traian Basescu, "citind Constitutia".

Mai mult, seful statului a anuntat ca va avea o discutie serioasa cu viitorul premier, cand ii va "cere un Guvern cu o puternica sustinere in Parlament. Intre mine si el va exista o discutie foarte serioasa in care ii voi solicita sa formeze o majoritate". Totodata, seful statului a criticat partidele pentru ca in ciuda sistemului de vot uninominal, "nu au fost pregatite pentru alegeri parlamentare , ci tot pentru prezidentiale".

Politica de stanga trebuie oprita

Presedintele a atras atentia ca Romania nu isi mai poate permite sa continue politicile de stanga, cu bani dati din buget. "Capitalismul a dovedit ca a avut parghiile sa stopeze supraevaluarea activelor. Banii nu se baga in banci pentru salvarea bancilor, ci pentru salvarea economiei romanesti. Convingerea mea este ca orice stat, in momentul in care piata nu mai regleaza lucrurile, statul intervine", a explicat seful statului.

Romania, singura care a inteles criza intr-un sistem capitalist

Potrivit lui Basescu, "capitalismul nu inseamna reglementare, ci sa reglementezi atat cat este necsar. Nu a inteles nimeni de pe mapamond ca trebuie sa reglezi atat cat e necesar, doar noi, in Romania". Exemplul dat de presedinte este situatia prin care a trecut Romania in perioada 1996-1996, similara cu cea de acum din SUA: "de cate ori bancile nu mai aveau lichiditati , strigau la Guvern. Dar nu facea nimic Guvernul sa curete bancile - 'Le dam pentru ultima data, dar apoi ii curatam'. Statul si-a asumat apoi o parte din active si le-a privatizat".

Criza ne-a adus cu picioarele pe pamant

Criza nu a avut doar efecte negative, dar si "pozitive", daca suntem ironici. Seful statului sustine ca "aceasta criza ne-a readus cu picioarele pe pamant la valorile reale pe care le au activele pe care le avem". Mai mult, marele noroc al Romaniei in situatia mondiala actuala este ca nu se finanteaza din bursa - doar 5%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea