Social

# drona transport #drona organ #premiera mondiala

Premiera mondiala! Primul organ uman din lume transportat cu ajutorul unei drone

 

O drona de dimensiunile unei masini de spalat, creata special, a transportat pe 19 aprilie un rinichi uman sanatos, la un spital din Baltimore, Statele Unite. Organul a fost transplantat cu succes de catre echipa de medici, informeaza euronews, preluat de Mediafax.

Distanta de 4,5 kilometri a fost parcursa de drona in doar 10 minute, zborul fiind primul din lume de acest fel. Dronele, cunoscute drept vehicule aeriene fara pilot (UAV), sunt folosite acum pentru a livra echipamente medicale in tari africane, precum si in insula Vanuatu, aflata in oceanul Pacific. Expertii spun ca livrarea organelor umane cu ajutorul dronelor va deveni, in viitorul apropiat, o realitate in Stale Unite.

Drona a fost construita in 3 ani

"Dronele pentru transportul de organe au potentialul de a imbunatati accesul pacientilor la transplanturi, de a reduce costurile si de a imbunatati calitatea serviciilor medicale," declara Joseph Scalea, chirurg la scoala Medicala a Universitatii din Maryland, potrivit euronews.

Zborul efectuat in timpul noptii a fost rezultatul unei colaborari ce a durat trei ani. O echipa formata din medici, cercetatori, ingineri si experti aviatici au lucrat impreuna la Centrul Medical din Maryland.

Robert Graboyes, cercetator la Universitatea George Mason din Virginia si expert in inovatia medicala, spune ca zborul dronei reprezintă o "performanta monumentala."

Fiecare secunda conteaza

Organele trebuie transplantate cat mai rapid pentru ca pacientii sa beneficieze de cea mai buna sansa la viata. Cu toate acestea, metodele obisnuite de transport, care includ folosirea autoturismelor, elicopterelor si a avioanelor, prezinta restrictii semnificative.

"Avionele sunt prea scumpe, zborurile comerciale dureaza prea mult timp, iar aeronavele de mici dimensiuni sunt periculoase pentru echipele medicale," afirma unul dintre membrii echipei chirurgicale care a efectuat operatia de transplant.

Livrarea cu ajutorul dronelor ar putea reduce timpul transportului cu aproape 70%, mai adauga acesta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea