Social

Premiantii avangardei teatrale

Radu Afrim, Coca Bloos si spectacolul „Mantaua", printre castigatorii festivalului „Atelier". Premiile celei de-a XVI-a editii a Festivalului International de Teatru „Atelier" au fost decernate, duminica seara, in foaierul Teatrului Municipal din Baia Mare.

Bulgarii ne-au dominat chiar la noi acasa, pe terenul teatrului, castigand cel mai important trofeu al evenimentului. Marele premiu a revenit spectacolului „Mantaua", prezentat de Credo Theatre din Sofia. Cel mai vechi festival de teatru din Romania a coborat cortina, dupa 20 de reprezentatii, sustinute de 200 de actori.

Timp de opt zile, Baia Mare a fost scena teatrului neconventional, pe care au urcat artisti din Austria, Franta, Ungaria, Japonia, Bulgaria, Anglia si Romania. Este cel mai important festival de avangarda si teatru experimental din Romania, combinand notiuni precum teatru-dans, gestual, poetic, instrumental, pantomima, metateatru, teatru burlesc sau teatru cu obiecte.

Pe langa spectacolele de teatru sau de dans, din program au facut parte si o serie de ateliere de dramaturgie, colocvii si conferinte sau lansari de carte. Editia din acest an a „Atelierului" a avut doua directii tematice: una regizorala, a carei personalitate centrala a fost Radu Afrim, si una repertoriala, avand in prim-plan „Teatrul 74" din Targu Mures.

Adriana Grand a obtinut premiul pentru cea mai buna scenografie realizata la spectacolele „Caligula" si „Portugalia".

In schimb, premiul pentru cea mai buna coregrafie i-a fost acordat japonezului Hikaru Otsubo, pentru spectacolul „Visul marelui arbore".

Castigatorii galei

Cea mai buna actrita: Coca Bloos pentru rolul Tanti Hanek din spectacolul „Povestiri despre nebunia (noastra) cea de toate zilele", Teatrul Tineretului din Piatra Neamt;

Cel mai bun actor: George Costin pentru rolul Caligula din spectacolul „Caligula" Teatrul Municipal Baia Mare;

Cel mai bun regizor: Victor Ioan Frunza pentru spectacolele „Caligula" si „Portugalia", Teatrul Municipa Baia Mare;

Premiul special al juriului: regizorului Radu Afrim, pentru trei spectacole prezentate in festival;

Marele premiu „Atelier": pentru cel mai bun spectacol „Mantaua", Teatrul Credo din Sofia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea