Social

#pregatirea #intoarcere romani

Pregatirea pentru intoarcerea la birou: imunizarea cladirilor, o necesitate a prezentului, dar si a viitorului

Criza sanitara cu care omenirea se confrunta in prezent a creat o noua necesitate pentru cladirile de birouri, aceea de a pune sanatatea rezidentilor pe primul plan. Astfel, administratorii cladirilor de birouri din intreaga lume au realizat ca implementarea rapida a unor solutii relevante contextului actual, prin care sa asigure cele mai inalte standarde de siguranta in spatiile lor de birouri, a devenit obligatorie pentru aceasta noua normalitate.

 

Pentru a veni in ajutorul administratorilor cladirilor de birouri si al rezidentilor acestora, dar si pentru a stabili un etalon al calitatii vietii la locul de munca, Liviu Tudor, fondator si presedinte al companiei de investitii si dezvoltari imobiliare Genesis Property si totodata presedintele in exercitiu al organizatiei European Property Federation, a initiat dezvoltarea IMMUNE™ Building Standard impreuna cu o echipa mixta, formata din 20 de experti din diferite domenii de activitate, precum tehnologie, sanatate, facility management, inginerie, arhitectura si constructii.

IMMUNE™, care include un pachet de peste 100 de masuri tehnice, sanitare si organizationale, special concepute pentru a imbunatati protectia sanitara a rezidentilor, reprezinta o solutie completa atat la provocarile prezentului, cat si la cele ale viitorului.

Intrucat problema este una globala, dl. Liviu Tudor propune standardul dezvoltat in Romania ca o solutie globala de adaptare a cladirilor comerciale la nevoile create de contextul actual si, de aceea, toate criteriile IMMUNE™ sunt open source, fiind accesibile oricarei entitati care doreste sa implementeze standardul sau sa contribuie la dezvoltarea acestuia pe mai departe, in functie de posibilele provocari pe care viitorul le poate rezerva.

„Aceasta este o responsabilitate a proprietarilor de cladiri, daca isi doresc ca rezidentii si angajatii lor sa se intoarca la birou. In prezent, teama este sentimentul predominant, iar noi suntem nevoiti sa luptam cu aceasta teama, pentru a le demonstra rezidentilor ca spatiile de birouri sunt mai sigure decat propriile locuinte”, este de parere domnul Liviu Tudor.   

Genesis Property, compania ce detine si administreaza Novo Park si West Gate, doua parcuri de birouri clasa A din Bucuresti, a demarat deja testarea acestor masuri in propriile sale cladiri, urmand ca finalizarea lor sa fie aplicata in prima sa cladire din parcul West Gate, in viitorul apropiat.

Standardul IMMUNE™, care a suscitat interes si din partea presei internationale, include atat masuri simple, precum instalarea de senzori pentru verificarea temperaturii corporale a rezidentilor la intrarea in incinta, cat si initiative mai complexe, precum amenajarea unei camere de carantinare, care sa asigure izolarea persoanelor expuse, aplicarea de vopsea antibacteriana pe pereti, un depozit special echipat cu materiale sanitare, combinezoane si halate, existenta unor panouri care sa furnizeze in timp real informatii despre calitatea apei si a aerului din incinta sau instalarea unor sisteme de filtrare a aerului, similare cu cele folosite in unitatile sanitare.

Cu toate ca este inspirat de masurile utilizate in domeniul medical, IMMUNE™ „nu va transforma cladirile de birouri in spitale”, explica Liviu Tudor.

Desi implementarea masurilor incluse in IMMUNE™ Building Standard va presupune anumite costuri pentru proprietarii de cladiri, aderarea la acest standard este un pas necesar si firesc in contextul actual. Beneficiile pe termen lung, de care intreg mediul de afaceri se va bucura, odata ce reintoarcerea angajatilor la birou in conditii de siguranta este posibila, vor confirma ca aderarea la IMMUNE™ este o investitie relevanta.

„Pentru noi, costul total va fi similar cu cel al convertirii imobilului in cladire ecologica: 1-2% din costul initial al constructiei. Sentimentul meu este ca proprietarii de cladiri vor considera ca niciun cost nu e prea mare pentru sanatatea rezidentilor si vor lua decizia de a investi in cresterea calitatii locului de munca al viitorului”, explica Liviu Tudor.

Administratorii de cladiri care isi doresc sa adere la IMMUNE™ vor obtine unul dintre cele trei niveluri de certificare, respectiv Strong, Powerful sau Resilient, in functie de numarul masurilor de preventie implementate cu succes. Analiza gradului de conformare a cladirii cu masurile incluse in standard si calificativul final vor fi stabilite de un evaluator independent, in urma observarii tututor masurilor organizationale, tehnologice si sanitare implementate in cladire.  

Pentru ca inovarea este singura modalitate prin care instabilitatea generata de o criza planetara poate fi combatuta, IMMUNE™ isi propune sa vina ca un raspuns la problemele de ordin sanitar ale prezentului si viitorului, astfel incat sa poata contribui la crearea unui mediu de lucru in care angajatii vor colabora eficient.

Sursa Foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea