Social

# reconstructie blocuri #consolidare blocri #demolare

Prefectul Capitalei, declaratii socante: "Blocurile care necesita consolidare e preferabil sa fie demolate"

Prefectul Capitalei, Toni Grebla, a vorbit despre starea blocurilor din Romania, care sunt un pericol in cazul unui cutremur. Acesta a afirmat ca toate cladirile cu risc seismic ridicat, care sunt construite intre anii 1950-1960 este mi bine sa fie demolate si reconstruite decat sa fie reconsolidate, cu exceptia cladirilor istorice care trebuie consolidate indiferent de cost. 

 

Prefectul a fost prezent miercuri seara la o emisiune de stiri unde a fost intrebat care este situatia Capitalei in cazul unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter. Acesta a precizat ca Bucurestiul este extrem de expus in fata unui seism, dar a vorbit si despre starea cladirilor din Bucuresti precum si despre consolidarea cladirilor.

“Sigur ca in cazul nedorit al unui astfel de cutremur, Capitala este cea mai expusa si din acest punct de vedere eu am facut un un apel la a constientiza ca daca nu trecem de la ingrijorare si promisiuni la fapte, dupa o anumita perioada de timp, dupa o luna de zile, aceasta emotie in legatura cu tragedia din Turcia, Siria, se va estompa. Vom fi preocupati de alte probleme si peste un an, doi, trei vom constata ca suntem in acelasi stadiu cu consolidarea cladirilor cu risc seismic. Din aceasta perspectiva, trebuie ca, in primul rand, autoritatile locale, trebuie ca unele organisme centrale cu rol si cu atributii in aceasta privinta sa elaboreze un plan realist, concret, realizabil pentru ca in urmatorii ani sa consolidam un numar semnificativ de cladiri. Altfel, vor trece anii si nu numai ca numarul cladirilor care prezinta acest risc se va mentine, dar el va creste, deoarece alte cladiri construite acum 80, 100, 120 de ani or sa aiba nevoie de consolidare.

Blocurile care au 60-70 de ani si nu au niciun istoric in spate, acelea care trebuiesc consolidate, in loc sa fie consolidate, este preferabil sa fie demolate. Este vorba de blocurile de locuinte construite in anii 50-60. Dar in ceea ce priveste cladirile istorice, tehnologia de consolidare s-a perfectionat atat de mult, incat orice cladire, cat de veche ar fi, poate fi consolidata, astfel incat sa reziste si la cutremure de 8 grade. Una sunt blocurile de la inceputul comunismului, care, decat sa fie consolidate, e preferabil sa fie demolate si ridicate alte locuinte in locul lor. Dar cladirile istorice nu pot fi demolate, ele trebuie consolidate indiferent de cost. Consolidarea pe tehnologia actuala fiind una sigura, care poate sa ne garanteze ca acea cladire nu va cadea nici la un seism de 8 grade, cat este acum standardul de proiectare la noi.

Eu nu am zis ca maine, anul acesta sau in doi ani pot fi consolidate, dar daca marim ritmul in loc pe Bucuresti sa consolidam doua,trei cladiri pe an, daca am marit numarul la 50-60-100 de cladiri si le-am prioritiza, pentru ca nu toate sunt in acelasi stadiu de degradare sau de subrezire. Intotdeauna am avut bani pentru consolidarea cladirilor. De 10 - 12 ani nu se consuma de la bugetul de stat fondurile alocate acestui capitol. Bani exista, capacitate organizatorica si vointa de a le face. Nu e usor lucru pentru ca au situatia juridica incurcata multe din cladirile vechi. Exista locatari care nu inteleg ca trebuie sa se mute de acolo pana se consolideaza cladirea, dar cu rabdare, cu munca, cu mijloacele de convingere, pana la urma reusesti. Dar asta inseamna efort pe care uneori uite ca nu suntem dispusi sa-l facem”, a afirmat prefectul Capitalei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea