Social

Precedentul Kosovo agita Europa

Ieri, provincia Kosovo si-a declarat independenta . Declaratia de independenta a Kosovo a fost citita de premierul Hashim Thaci, care a afirmat ca provincia devine o tara democrata care respecta drepturile tuturor comunitatilor etnice. Serbia a amenintat cu sanctiuni diplomatice si economice, dar nu si cu un raspuns in forta, in timp ce SUA si unele tari membre UE au anuntat ca vor recunoaste astazi independenta noii provincii. Presedintele sarb Boris Tadici a facut apel la ratiune si a reamintit ca Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo . In plus el a mentionat ca tara lui va actiona prin mijloace pasnice, diplomatice si legale pentru a anula declaratia de independenta, la randul sau, premierul Vojislav Kostunita criticandu-l pe presedintele SUA, George W. Bush, pentru sustinerea independentei Kosovo. Rusia si alte cateva state europene, printre care si tara noastra vor refuza insa sa faca acest lucru. Noul stat Kosovo va respecta planul Ahtisaari, dupa numele celui care l-a elaborat, respectiv emisarul special al ONU, Martti Ahtisaari, preconizeaza o independenta sub supraveghere internationala, asigurata de o misiune civila a UE si una militara a NATO. Declaratia de independenta a fost intampinata de zeci de mii de kosovari care s-au adunat ieri la Pristina . Acestia au fluturat steagul Albaniei, respectiv un vultur bicefal negru pe fond rosu si au sarbatorit aruncand petarde si tragand focuri de arma in aer.

Kosovo - reactii in Europa

Proaspata independenta a adus si primele reactii in Europa. Abhazia si Osetia de Sud au anuntat imediat ca vor cere ONU si Rusiei sa le recunoasca independenta. Guvernul regional basc, de asemenea, dupa ce mai multe state europene s-au opus independentei Kosovo din cauza temerilor ca aceasta ar putea produce revendicarea aceluiasi statut din partea unor minoritati compacte de pe teritoriul lor sau din statele din regiune. Cipru, Grecia, Spania si Slovacia si-au exprimat opozitia fata de recunoasterea noului stat, iar Bulgaria si-a manifestat si ea ingrijorarea. Daca Spania este preocupata de pretentiile separatiste ale catalanilor si bascilor, Grecia de situatia Ciprului de Nord si Slovacia de minoritatea sa maghiara, Romania nu se teme atit de o secesiune a teritoriilor majoritar maghiare din Transilvania, cat de o autoproclamata independenta a Transnistriei fata de Republica Moldova. Si in tara noastra au aparut reactii. Liderii comunitatii maghiare din Ardeal au salutat ieri independenta Kosovo si vor sa foloseasca modelul pentru obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc.Liderii UDMR, ai Consiliului National Secuiesc (CNS) si ai Uniunii Civice Maghiare (UCM) au inceput sa vorbeasca despre folosirea acestui precedent pentru obtinerea unei autonomii teritoriale a tinutului cuprins intre judetele Mures, Harghita si Covasna. Mai mult, UDMR, partid aflat la guvernare, a cerut ieri, intr-un comunicat semnat de presedintele Marko Bela, recunoasterea fara intarziere a independentei fostei provincii iugoslave, asta in conditiile in care Bucurestiul a anuntat deja ferm ca nu va face acest lucru atat timp cat acest gest se produce fara acordul Serbiei. De altfel, doi reprezentanti UDMR, au fost prezenti ieri la Pristina, la ceremonia din Parlamentul kosovar. Insa nu toate reactiile au fost numai verbale. Incidentele au inceput inca de la primele ore ale independentei. Cateva sute de sarbi purtand uniforme au incercat sa intre in Kosovo, fiind insa impiedicati sa treaca frontiera de catre politistii kosovari. Incidentul s-a incheiat rapid, dupa citeva ciocniri lipsite de gravitate. Iar aseara mii de protestatari sarbi au atacat cu pietre si sticle incendiare ambasada americana de la Belgrad, ca reactie la sustinerea acordata independentei Kosovo de catre Statele Unite. Si cladirile ONU si UE de la Kosovska Mitrovita au fost atacate cu grenade de mana, in timp ce in fata sediilor UE si NATO de la Bruxelles, sute de albanezi au organizat manifestatii de bucurie. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea