Social

Povestea porcului spusa de UE

Aceleasi standarde europene ne vor impune de la 1 ianuarie 2007 sa renuntam la o parte dintre traditiile legate de sacrificarea porcilor si a mieilor. Procesul de transformare a satului romanesc in sat european, dupa aderarea la UE, afecteaza si obiceiurile traditionale de taiere a porcului de Craciun sau a mielului de Paste. Incepind cu anul 2007, taranul roman va fi nevoit sa tina cont de mai multe aspecte, inainte de a-si sacrifica animalele din ograda pentru masa de sarbatori . Cea mai importanta etapa este aducerea animalului la stadiul de inconstienta inainte de a fi taiat, prin procesul de asomare . Placerea taierii porcului in ajun scade si cu a doua etapa , care impune taierea animalului sacrificat pentru consum doar de catre macelari profesionisti, respectindu-se obligatoriu normele de igiena. Autoritatile declara ca va fi dificila depistarea celor care nu vor respecta normele europene de sacrificare a animalelor de consum. Altii au renuntat, vom renunta si noi Estimarile europene arata ca importanta Ignatului va incepe sa piarda din proportii pe masura ce standardul de viata al romanilor din mediul rural va creste. Cresterea animalelor de consum in propria curte va fi inlocuita de confortul oferit de produsele similare provenite din supermarketuri . Statele Uniunii Europene imbratiseaza mai putin obiceiuri asemanatoare Ignatului la romani. Insa cele care obisnuiau sa faca din taierea porcului un prilej de sarbatoare au renuntat treptat la acest obicei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea