Social

Potrivit premierului Tariceanu, masurile italiene vizeaza imigranti din afara spatiului UE

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat joi ca masurile luate de Executivul de la Roma nu vizeaza in mod special romanii care lucreaza in Italia, ci se refera cu precadere la imigrantii din tarile non-UE.

Tariceanu a spus ca masurile adoptate de Guvernul italian necesita "o evaluare atenta", care va intra in sarcina Ministerului de Externe, Ministerului de Interne si a Departamentului pentru Afaceri Europene, astfel incat partea romana sa poata formula "un punct de vedere foarte bine documentat si oficial".

Premierul a facut aceste precizari dupa intalnirea pe care a avut-o cu Leonard Orban , comisarul european pentru multilingvism. Limitarea liberei circulatii a persoanelor nu se poate face pe criterii de ordine publica , iar expulzarile pot fi doar individuale si in cazuri exceptionale, a declarat comisarul Leonard Orban precizand ca CE va analiza masurile Guvernului italian privind imigratia dupa confirmarea lor in Parlament.

Obligatia comunitarilor de a demonstra un venit minim legal, introducerea imigratiei clandestine in Codul Penal si expulzarea imediata in caz de condamnare la doi ani de inchisoare sunt principalele masuri pentru combaterea imigratiei ilegale anuntate miercuri de Guvernul Berlusconi.

Printre masurile adoptate de Guvernul italian miercuri se afla suplimentarea pedepsei cu o treime in cazul in care delictul este comis de un strain in situatie ilegala, strainii condamnati definitiv la mai mult de doi ani de inchisoare vor putea fi expulzati (in prezent, pedeapsa pentru care se aplica aceasta prevedere era de zece ani), iar inchirierea de locuinte imigrantilor cu situatie ilegala va fi pedepsita cu inchisoare de la sase luni la trei ani si cu amenzi intre 10.000 si 50.000 de euro.

Alte masuri vizeaza o pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la patru ani pentru delictul de imigratie clandestina, reintregirea familiei va fi limitata la copii si parinti, cu introducerea testelor ADN pentru a stabili rudenia, iar strainii din tari membre UE trebuie sa aiba un venit minim obtinut legal si o locuinta decenta.

Cetatenia italiana prin casatorie va putea fi obtinuta dupa doi ani de prezenta in Italia, fata de sase luni in prezent, fortarea unui copil sa cerseasca va fi pedepsita cu pana la trei ani de inchisoare, iar durata sederii in centre de retinere va fi prelungita la 18 luni (fata de doua luni in prezent).

In plus, primarii vor avea prerogative crescute, prin urmare vor putea adopta masuri specifice in caz de "amenintare la adresa sigurantei publice".

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea