Social

# traditii sf petru si pavel # post petru si pavel #sf petru si pave

Postul Sfintilor Petru si Pavel. Ce sa faci ca sa nu te loveasca biciul lui Sanpetru

Astazi, credinciosii ortodocsi intra in postul Sfintilor Petru si Pavel, care se va incheia pe 29 iunie. Este unul dintre posturile usoare, avand multe zile cu dezlegare la peste. 

Postul Sfinitilor Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli. Sambata si duminica se mananca peste, dar avem dezlegarea la peste si pe 24 iunie, atunci cand sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Cei doi apostoli sunt sarbatoriti impreuna pentru ca au murit in aceeaii zi, in anul 67, in timpul prigoanei crestine declansate de imparatul roman Nero. Moastele Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, potrivit Sinaxarului, au fost puse impreuna. Traditia a consemnat ziua de 29 iunie ca data a martirajului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Cercetarile mai noi au stabilit cu o anume precizie ca Petru a fost rastignit in anul 64, iar Pavel a fost decapitat in anul 67. 

Petru si Pavel sunt considerati discipolii lui Iisus care au contribuit cel mai mult la raspandirea crestinismului in lume. Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt autori de epistole incluse de Biserica intre textele canonice ale Noului Testament (Pavel – 14; Petru – 2).

Ziua de 29 iunie, denumita popular Sanpetru de vara, aduce cu sine o serie de tradiiii si obiceiuri. Sfantul Petru este patronul agriculturii si raspunde de starea recoltelor, patroneaza caldura si ploaia si pedepseite cu tunete si grindina pe cei ce-l nesocotesc. Se zice ca, atunci cand Sfantul Petru plesneste din bici sar din acesta scantei care, odata cazute pe pamant, se transforma in licurici. 


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea