Social

Postasii, masa de manevra pentru sindicalisti

In urma grevei de la inceputul saptaminii, angajatii Postei auobtinut doar o prima de 1.500.000 de lei, iar sindicatele, putere.
Dirzenia sindicalistilor din Federatia Sindicatelor din Posta si Comunicatii, afiliata la Blocul National Sindical, care solicitau o marire salariala de 16 %, chiar daca asta ar fi insemnat un razboi cu FMI, s-a spart precum un balon de sapun. Dupa citeva runde de negocieri, acestia au primit, oficial, o prima de Craciun de 1.500.000 de lei. In rest, au ramas cu ceea ce administratia le oferise inca dinainte de declansarea conflictului de munca: trecerea salariilor mai mici de 3,3 milioane la valoarea de 3,3 milioane, majorarea salariilor de baza pentru ceilalti angajati cu 3% si acordarea unui spor de vechime de 5% pentru transa de vechime in munca de 3-5 ani. Practic, s-au multumit cu tichet cadou de Craciun . Pentru aceasta, sute de mii de pensionari nu si-au primit pensiile, iar milioane de romani au ramas fara corespondenta . Chiar daca angajatii Postei nu au cistigat bani, sindicalistii au cistigat insa putere.
Privatizare disputata

Marea miza pare a fi privatizarea Postei Romane, actiune care va incepe in 2006. Probabil ca sindicalistii vor sa ramina un cui tare si pentru viitorul patron. Procesul de pregatire va fi supravegheat, de acum, de sindicalisti . Acestia vor fi consultati permanent de administratie. Pe de alta parte, nu toti liderii BNS considera privatizarea Postei o actiune bine venita. Din punctul nostru de vedere, privatizarea Postei nu este o prioritate, deoarece are profit de sute de miliarde anual, spune Matei Bratianu, secretarul general al BNS. Liderul BNS, Dumitru Costin , accepta privatizarea, insa ca pe un proces de durata, care se va incheia numai dupa ce compania va fi mai performanta. Mai mult, se pregateste o mutare surpriza. Salariatii intentioneaza sa cumpere un pachet de actiuni, a mai spus Dumitru Costin.
Adversarul FMI

O alta victorie obtinuta de sindicalisti o constituie posibilitatea de a solicita live reprezentantilor FMI scoaterea Postei de pe lista societatilor monitorizate. In aproximativ o saptamina va veni in Romania o delegatie a FMI. Voi fi prezent si voi cere scoaterea Postei de pe lista, afirma Dumitru Costin. Evident, fara o demonstratie de forta este greu de crezut ca ar fi avut aceasta posibilitate.
Miza politica

Apartenenta politica a adversarului pe care l-au infruntat la negocieri sindicalistii a dat nastere la alte comentarii. Directorul general al Postei Romane este Dan Mihai Toader, nimeni altul decit prim-vicepresedintele Partidului Blocul National Democrat, aripa politica a Blocului National Sindical. Au fost voci care au sustinut ca declansarea acestui conflict este legata de nemultumirea acestei formatiuni fata de posturile pe care le-a primit de la guvernare. Aceste speculatii sint niste mizerii, a spus Dumitru Costin. Ramine de vazut daca in viitor PBND va deveni mai vizibil in guvern. Oricum, concluzia este clara: sindicalistii au cistigat o pozitie cheie in evolutia institutiei, care se pregateste de privatizare. O clarificare ar fi putut-o aduce directorul general al Postei. Acesta nu a fost insa de gasit, ascunzindu-se in spatele unei sedinte care a durat o jumatate de zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea