Social

Posibil acord in privinta Transnistriei la summitul NATO de la Bucuresti, potrivit unui analist

Presedintele rus Vladimir Putin ar putea aproba, la summitul NATO de la Bucuresti, un acord pentru reintegrarea regiunii separatiste Transnistria Republicii Moldova, cu conditia ca aceasta tara sa ramana neutra, considera analistul Ivan Safranciuk, citat de cotidianul Moscow Times.

Potrivit lui Safranciuk, care conduce fialiala de la Moscova a Institutului pentru Securitate Mondiala, cu sediul la Washington, crede ca Putin si Voronin ar putea incheia acest acord la summitul de la Bucuresti.
Conditia pusa de Rusia este ca Republica Moldova sa nu aiba aspiratii de aderare la NATO, ceea ce nu reprezinta o problema, deoarece neutralitatea este prevazuta in Constitutia acestei tari. In plus, presedintele Vladimir Voronin a cerut recent marilor puteri sa garanteze neutralitatea tarii.

In atitudinea Moscovei fata de Transnistria au aparut recent schimbari, prin comparatie cu atitudinea fata de republicile separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia. O rezolutie adoptata recent de Duma de Stat rusa recomanda Guvernului sa ia in considerare recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Sud, fara sa faca explicit acelasi lucru si in cazul Transnistriei.

Oficial, explicatia pentru acest tratament diferit a fost ca Georgia incearca sa preia controlul asupra teritoriilor separatiste cu forta, in timp ce Republica Moldova prefera calea negocierilor. O alta explicatie ar putea fi insa aspiratiile nord-atlantice ale Georgiei, prin opozitie cu neutralitatea declarata a Republicii Moldova.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea