Social

Polonia, tot mai aproape de prosperitatea occidentala

Salariul minim al unui muncitor din constructii – 900 euro brut. Un nou val de privatizari, ce va aduce 8,9 miliarde euro la buget in 2008.

Aproape nici un muncitor in constructii nu se mai angajeaza in Polonia daca nu i se ofera cel putin 900 euro brut (circa 3.100 zloti), considera Gazeta Wyborcza, intr-un material preluat de Rompres si care se refera la „semnele bune” ca economia poloneza se apropie rapid de prosperitatea din jumatatea occidentala a UE.

Iar daca un muncitor necalificat capata un motiv temeinic de a se intoarce acasa de prin strainatate, un sef de santier este de-a dreptul „momit” de angajatori, cu echivalentul in zloti a aproape 4.000 de euro, asadar un salariu „european”.

Chiar daca ar putea castiga chiar si mai bine in Occident, un atare specialist in constuctii poate sa se descurce foarte bine si in tara sa natala. Acesta este rezultatul faptului ca salariile din industria constructiilor din Polonia au cel mai mare ritm de crestere din intreaga economie si care ii poate face invidiosi pe orice angajati europeni.

Doar in primul trimestru al lui 2008, constructorii polonezi au castigat cu 17 la suta mai mult decat in 2007. Intre timp, si Guvernul de la Varsovia vrea sa dea un imbold economiei printr-un val masiv de privatizari, ale unor companii de stat din sectoare profitabile (turism, constructii) sau potential profitabile (numai printr-un influx de capital), cum sunt cele din mass media si industria navala.

Guvernul va privatiza 740 de companii in 2008, estimate a aduce momentan circa 10 la suta din PIB-ul Poloniei. Se asteapta ca privatizarile sa reprezinte un succes la Bursa din Varsovia si sa aduca incasari bugetare de circa 8,9 miliarde euro.

Planurile guvernamentale prevad varsarea a 40 la suta din aceasta suma in sistemul de pensii , restul urmand sa fie impartit pentru nevoile sistemului de invatamant, acoperirea unor compensatii pentru cei care au avut proprietati confiscate de regimul comunist si reducerea datoriei publice.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea