Social

Polonia se solidarizeaza cu Irlanda si refuza Tratatul de la Lisabona

Tratatul european de la Lisabona intampina un nou refuz de ratificare . Dupa ce Irlanda a spus”nu” tratatului, Polonia este hotarata sa mearga pe acelasi drum.

Presedintele polonez Lech Kaczynski este decis sa faca fata presiunilor venite din partea liderului francez Nicolas Sarkozy. Declaratia sa arata mai degraba un presedinte care vrea sa-i faca in ciuda lui Sarkozy, decat unul convins de ineficacitatea tratatului.

„Daca Irlanda ia o alta decizie, fara sa fie sub presiune, (...) dar si fara sa schimbe constitutia sa, in acelasi mod ca cea care a fost luata, Polonia nu va pune obstacole”, a declarat Kaczynski pentru AFP. Mai mult, presedintele polonez a precizat ca el insusi nu ar pune obstacole, „deoarece parlamentul polonez a aprobat deja tratatul”.

Lech Kaczynski, unul dintre marii eurosceptici , a provocat lovitura rasunatoare la adresa sustinatorilor tratatului. El a declarat marti, in ziua in care Franta a preluat presedintia Uniunii Europene, ca va refuza sa ratifice - „pentru moment” - tratatul de la Lisabona .

Documentul se afla in acest moment intr-un real impas, dupa ce irlandezii l-au respins in cadrul unui referendum. Pentru a intra in vigoare, el trebuie ratificat de toate cele 27 de state comunitare. Potrivit AFP, strategia pe care Franta si Germania ar avea-o in vedere ar fi urmatoarea: sa treaca tratatul prin toate celelalte tari comunitare, pentru a izola Irlanda si a o forta sa gaseasca o solutie.

In acest context, presedintele polonez se erijeaza intr-un aparator al dreptatii si al moralitatii. „Presiunea pe care o impui poate avea uneori efecte contrare celor pe care le scontezi”, a avertizat Kaczynski, care se prezinta adesea ca un aparator al statelor mici din UE.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea