Social

Polonia intra sub scutul american

Varsovia a ajuns la un acord cu Washingtonul privind instalarea pe teritoriul sau a unor interceptoare pentru scutul american antiracheta. Dupa pierderea alegerilor de catre administratia Kaczynski, Polonia anuntase ca respinge planurile Statelor Unite de a amplasa elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul sau si conditionase orice acord in acest sens de intarirea capacitatilor sale de aparare antiaeriana . Motivul invocat de Varsovia era opozitia Rusiei fata de planul american si amenintarea la adresa securitatii sale nationale. Moscova amenintase ca isi va indrepta rachetele asupra Europei daca Statele Unite nu renunta la intentia de a instala interceptori in Polonia si un radar in Cehia. In octombrie 2007, presedintele rus Vladimir Putin compara situatia cu criza rachetelor din Cuba, din anii ’60, care au adus SUA si URSS foarte aproape de o confruntare nucleara. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov , a acuzat din nou SUA, sambata, ca scopul scutului antiracheta este de „a avea un ochi atintit asupra sistemului rus de disuasiune nucleara“, desi americanii declara ca el vizeaza amenintari din partea unor state precum Iranul sau Coreea de Nord. „Intelegem dorinta Poloniei de modernizare a armatei sale si mai ales a apararii antiaeriene. Vom acorda toata sustinerea noastra, pentru ca acest lucru va spori capacitatile aliatului nostru, Polonia“, a declarat secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, in replica la preocuparile Varsoviei. La randul sau, ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski, aflat in vizita la Washington, a afirmat ca este multumit ca „principiile pentru care a luptat Varsovia au fost acceptate“ de partea americana. Acordul final urmeaza sa fie insa ratificat de Parlamentul polonez, iar negocierile vor continua asupra detaliilor tehnice. Sikorski s-a declarat sceptic in privinta semnarii unui acord in cursul vizitei pe care premierul Donald Tusk o va efectua in martie, in SUA. Parlamentul ceh urmeaza sa voteze si el in aprilie asupra planului privind amplasarea radarului american. Romania, care nu este acoperita de scutul american, ar putea fi protejata de un scut aditional al NATO daca aliatii vor ajunge la un acord in acest sens la summitul din aprilie, de la Bucuresti.

Cum functioneaza scutul?

Componente: radar spatial (estimeaza traiectoria rachetei), radar de avertizare timpurie (detecteaza si urmareste racheta), radar in banda X (semnale de inalta frecventa ajuta la identificarea tipului de racheta), interceptori, centru de comanda. Pasi: un inamic al SUA lanseaza o racheta balistica asupra teritoriului american. Racheta este detectata de radar in momentul in care se ridica deasupra perdelei de nori. Detectorii infrarosii pot detecta caldura degajata chiar de la lansare. Deseori, rachetele lanseaza surse inselatoare de caldura, care sa induca in eroare radarele, dar sistemul este echipat sa sesizeze diferenta. Radarele urmaresc racheta, iar pe baza datelor colectate si trimise la centrul de comanda, operatorii ii calculeaza dimensiunile, viteza si traiectoria si stabilesc punctul de interceptare a acesteia. Este lansata de la sol racheta de interceptare si ghidata de la centrul de comanda; daca prima rateaza tinta, interceptorii din alta tara ofera o a doua sansa. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea