Social

Politistul si minunile tehnologiei

De ceva vreme incoace, politistul da piept din ce in ce mai des cu tehnologia. Birourile politienesti au fost dotate cu aparatura de ultima generatie, masinile de patrulare si interventie in teren sunt limuzine de lux, iar tehnicile de prindere a infractorilor sunt parca desprinse din filmele cu Robocop. In aceeasi categorie intra sistemul ultramodern de monitorizare a traficului pe DN1, unde o duzina de camere video fac munca a zeci de echipaje de rutieristi. In holul de la serviciul inmatriculari al fiecarui judet te simti ca intr-un laborator de informatica, fiecare agent butonand tacticos in fata unui calculator de ultima generatie. Toate aceste elemente ale progresului tehnic ar trebui sa conduca la cresterea performantelor politiei. Numai ca, in practica, lucrurile stau exact pe dos.
O statistica produsa in laboratoarele politiei rutiere arata haosul care se ascunde in spatele acestor minuni ale tehnicii moderne. In doar doua saptamani, sistemul video de pe DN1 a prins peste 30.000 de contravenienti. Cifra cu pricina este mana cereasca pentru buget, care din aceste amenzi se va umfla mai ceva ca porcul de Craciun. In schimb, o mana de agenti ai politiei rutiere vor completa cu pixul fiecare proces-verbal ce urmeaza sa fie trimis contravenientilor. Atat de multe procese-verbale nu au fost completate niciodata de acei angajati in mai putin de cateva luni. In fine, toate dosarele sunt expediate apoi la un centru de comanda, care identifica posesorii de autoturisme si adresa lor. Elementul decisiv in toata schema este postasul, care va aduce la fiecare o instiintare pentru ridicarea recomandatei paguboase. Asa ca munca din spatele acestui sistem sofisticat este de 2-3 ori mai mare decat cea de pana acum.
Cazurile in care tehnologia mai mult i-a incurcat pe politisti sunt cu duiumul. In toamna aceasta, politia a primit Mercedesuri dotate cu aparatura de interventie pirotehnica, care au sarit de jumatate de milion de dolari bucata. De trei luni, aceste masinarii sunt pastrate in garaj si pazite mai ceva ca Sfintele Moaste . Nu sunt folosite, pe motiv ca nu exista bani pentru eventualele reparatii. In schimb, toata vara, plutonierii de la ordine publica , care au primit intre timp galoane de agenti, au patrulat prin mai multe orase ale tarii cu biciclete dotate cu sirena si girofar. Recenta achizitie masiva de autoturisme pentru politia rutiera a generat o adevarata problema la nivel de minister. Ratia de benzina alocata pentru masinile deja existente era si asa mult prea mica, iar noile achizitii au ramas pe post de bibelouri. Chiar si in aceste conditii renuntarea la implementarea noilor tehnologii nu este o solutie viabila.
Ca si colegul sau occidental, politistul roman trebuie sa beneficieze de ultimele descoperiri in domeniu. Totusi, daca factorul uman nu va fi pregatit in prealabil pentru a se putea adapta la noile conditii de munca , atunci toate investitiile facute in tehnologie sunt de prisos. Calculatoarele vor avea rol de decoratiuni interioare in birouri, in timp ce politistii stradali vor taia in continuare amenzi completate cu pixul pe capota masinilor din dotare.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea