Social

Politistii anunta un plan de monitorizare a soselelor pe care au loc cele mai multe accidente

Arterele rutiere pe care au loc cele mai multe accidente - DN1, DN2 si DN7 - vor fi monitorizate permanent timp de doua luni de 700 de politisti si 75 de aparate radar, a anuntat, miercuri, Petre Toba , adjunct la comanda IGPR.

Potrivit chestorului Petre Toba, adjunct la comanda Inspectoratului General al Politiei Romane si seful Directiei de Ordine Publica , incepand cu data de 16 iunie, timp de doua luni, DN1, DN2 si DN 7 - artere pe care aproape zilnic se moare in accidente rutiere - vor fi monitorizate permanent, acesta fiind o componenta a "Planului pentru reducerea victimizarii cauzate de accidentele rutiere".

Toba a precizat ca au fost tiparite 30.000 de pliante, ce contin informatii despre evolutia accidentelor pe cele trei artere, despre pericolele si locurile in care frecvent se petrec accidente grave. Aceste pliante vor fi distribuite participantilor la trafic pe cele trei artere.

In cadrul actiunilor, cele 75 de aparate radar vor fi folosite permanent, iar, ca noutate, persoanele care depasesc viteza legala de deplasare nu vor mai fi opriti decat in cazul in care se impune suspendarea dreptului de a conduce pe drumurile publice. Restul vor fi instiintati prin posta ca au incalcat regimul de viteza si vor fi chemati la unitatile de politie rutiera .

De asemenea, intre 16 iunie si 16 august, numarul politistilor care vor supraveghea cele trei artere va fi dublat, astfel ca au fost mobilizati 700 de ofiteri si subofiteri.

Conceptul noului plan are la baza analizele efectuate in ultima perioada de timp, care arata ca autostrazile, desi cele mai circulate artere, sunt cele mai sigure din punct de vedere rutier si ca DN1, DN2 si DN7 sunt cele mai periculoase. Statisticile arata ca 0,5 la suta din totalul accidentelor grave petrecute in Romania au loc pe autostrazi, in timp ce un procent de 40 la suta din accidente este inregistrat pe 10 drumuri nationale. Tot aici isi gasesc sfarsitul aproape 50 la suta din totalul persoanelor decedate in accidente.

Principalele cauze generatoare de tragedii rutiere sunt viteza excesiva , traversarile neregulamentare si neacordarea de prioritate.

Comisarul sef Viorel Recoseanu, comandantul Politiei Rutiere, a precizat ca, la nivel mondial, accidentul rutier este considerat o molima si ca anual mor peste un milion de persoane in accidente rutiere. In 2007, potrivit lui Recoseanu, atat in UE, cat si in Romania, numarul accidentelor grave a crescut ingrijorator.

"In primul trimestru al anului 2008, in Romania, cresterea accidentelor rutiere grave este de 38,7 la suta fata de primul trimestru al anului 2007. De asemenea, anul acesta numarul mortilor in accidente rutiere a crescut cu 64", a precizat Recoseanu.

Recoseanu a mai spus ca fiecare dintre cele trei artere a fost atribuita unui ofiter din cadrul Directiei de Politie Rutiera care va coordona actiunile din teritoriu.

DN1, DN2 si DN7 acopera 23 de judete si in total au o lungime de peste 1.500 de kilometri.

Pe DN1, artera pe care sunt inregistrate cele mai mari recorduri de trafic, exista 48 de locuri unde frecvent se petrec accidente rutiere din aceleasi cauze. In perioada de desfasurare a programului vor actiona 25 de radare si 140 politisti. Cele mai multe accidente (29 %) se petrec in judetul Prahova, la sfarsitul saptamanii, in intervalul orar 14.00 -19.00. Viteza excesiva este principalul factor al tragediilor rutiere.

DN2
va fi supravegheat de 110 politisti si de 23 de radare. Si aici sunt cunoscute 49 de zone in care frecvent se petrec accidente. Pe raza judetului Buzau sunt inregistrate cele mai multe accidente(24 la suta), indisciplina pietonilor fiind principala cauza.

DN7 este artera caracterizata de traficul greu, dar si de depasirile neregulamentare. 25 la suta dintre accidentele petrecute pe DN7 au loc in judetul Valcea, miercurea si in week-end, intre orele 17.00 - 21.00. De-a lungul DN7, au fost identificate 24 de locuri in care au loc accidente similare.

La nivel national, exista peste 260 de puncte negre, adica locuri in care se petrec accidente din aceleasi cauze.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea