Social

Politia Romana, sponsor generos pentru cativa hotelieri

Tarife de Mamaia platite unor hoteluri din Medgidia sau Venus.

Detasarea in judetul Constanta a 326 de politisti pe durata sezonului estival s-a transformat intr-o afacere mult prea reusita pentru cativa hotelieri, care au beneficiat de o ciudata nepricepere a Politiei Romane in domeniul achizitiilor publice.

Afacerea cazarilor pentru politistii detasati pe Litoral are proportii spectaculoase: fiecare din cei 326 de oameni ai legii va dormi la hotel 75 de nopti, iar Politia va achita pentru cele 24450 de nopti de cazare frumoasa suma de 1,35 milioane de lei. Biletele au fost luate en gros, la preturi en detail .

Orice agentie de turism care ar fi negociat un asemenea volum obtinea cu siguranta tarife mult sub nivelul celor platite de un simplu turist care vrea un sejur de o saptamana la mare , dar „performanta” nu a fost la indemana Politiei Romane, care a optat pentru o selectie de oferte, in locul unei licitatii: in medie, pentru fiecare noapte petrecuta la hotel de un politist se vor plati peste 55 de lei, cu toate ca in pret nu intra nici macar micul dejun.

Bilete luate en gros, la preturi de en detail

Analizand preturile practicate in acest sezon de hotelul Patria din Mamaia, cel mai scump dintre cele la care Politia a contractat camere pentru agentii detasati, se pot intelege mai bine proportiile „afacerii”. La seria din 22 iunie, sapte nopti de cazare cu mic dejun inclus costau 322 de lei. Cu alte cuvinte, la un cost de 46 de lei pe noapte, cu tot cu mic dejun, un turist obisnuit care-si cumpara biletul de la o agentie de turism platea un pret mult mai bun decat cel obtinut de Politie.

Evident, in perioada varfului de sezon, cazarea este semnificativ mai scumpa, dar facand o medie pe durata celor doua luni si jumatate in care politistii sunt detasati pe litoral, ajungem la concluzia uluitoare ca Politia a platit pentru hoteluri din Navodari, Eforie Nord, Techirghiol sau Medgidia acelasi pret pe care-l platea un turist care cumpara de la o agentie bilete pentru 75 de zile la hotelul ales de politisti in Mamaia!

Daca facem aceeasi analiza pentru hotelul Favorit din statiunea Venus, situatia devine comica: in perioada varfului de sezon o camera costa 49 de lei pe noapte, coborand pana la 22 de lei la mijlocul lui iunie sau la inceputul lui septembrie. Pe scurt, Politia a platit in medie 55 de lei pe noapte pentru 24450 de nopti de cazare, in conditiile in care majoritatea hotelurilor pe care le-a ales sunt mult mai ieftine chiar si pentru turistii care cumpara sejururi de numai o saptamana.

Am solicitat un punct oficial de vedere al Politiei Romane referitor la aceasta achizitie."Criteriile luate in calcul la stabilirea hotelurilor la care vor fi cazati politistii au fost: indeplinirea conditiilor unitatilor hoteliere de clasificatie 2 stele, situarea respectivelor unitati hoteliere in imediata apropiere a sediilor de politie din statiunile de pe litoral si din Municipiul Constanta si o gospodarire judicioasa a fondurilor aprobate in cadrul acestui program. In cadrul sedintei de evaluare, s-au analizat conditiile de cazare ale fiecarui ofertant in parte, fiind desemnate firmele care vor asigura cazarea politistilor.”

In cazul de fata, “gospodarirea judicioasa a fondurilor” inseamna o veritabila pomana pentru majoritatea hotelierilor intrati in afacerea cu politia: acestia si-au vazut o buna parte a camerelor inchiriate pe toata durata sezonului la preturi semnificativ mai mari decat ar fi putut obtine de la turisti sau de la agentii.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea