Social

PNL vrea armata de voluntari de la 15 ani

Opt parlamentari ai PNL au depus la Camera Deputatilor un proiect privind pregatirea populatiei pentru aparare, care prevede infiintarea Corpului Auxiliar, ca structura non-combatanta, necesara in situatii speciale: de razboi, de urgenta, de asediu.


In expunerea de motive se arata ca in conditiile actualelor prevederi constitutionale, care nu mai stipuleaza obligativitatea efectuarii stagiului militar, Romania are nevoie de modalitati de indeplinire a indatoririlor militare, in conformitate cu drepturile omului. Potrivit initiatorilor, Corpul Auxiliar, ca structura non-combatanta, ar trebui alcatuit din formatiuni militare pentru tineret, formatiuni de protectie civila, formatiuni sanitar-voluntare, formatiuni de pompieri si formatiuni logistice.

Conform proiectului legislativ, pregatirea militara a tineretului se organizeaza pe baza de voluntariat , cu tineri apti medical, care au implinit virsta de 15 ani si pina la virsta de incorporare, in scopul insusirii de cunostinte si formarii de deprinderi militare si tehnico-aplicative, dezvoltarii sentimentelor patriotice si morale, precum si in scopul educarii civice.

Tinerii voluntari ar urma sa beneficieze gratuit de asistenta medicala , medicamente, spitalizare si pensii pentru accidentele sau bolile aparute pe durata pregatirii militare. Pentru celelalte tipuri de formatiuni ale Corpului Auxiliar, proiectul prevede ca organizarea acestora sa fie facuta de institutiile cu atributii in domeniu.

In opinia celor opt deputati liberali, Corpul Auxiliar ar fi necesar pentru sprijinirea fortelor luptatoare, asigurind efectivele necesare pe lantul logistic; pentru executarea serviciului militar alternativ; pentru crearea unui corp de voluntari. Ei considera ca existenta acestei structuri ar permite institutiilor publice sa raspunda in mod real necesitatilor comunitatilor locale, in situatii deosebite: calamitati, catastrofe naturale, atacuri teroriste , incendii, accidente nucleare, biologice, chimice sau pentru punerea in aplicare a planurilor de mobilizare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea