Social

PNL si "bararea" lui Basescu

Dintre toate imaginile si declaratiile difuzate de televiziuni duminica seara, dupa anuntarea exit- poll -urilor, doua intamplari mi se par in mare masura semnificative pentru ceea ce se va intampla in turul al doilea de scrutin si ulterior la legislativele de la toamna.


In primul episod, un Ion Iliescu foarte stapan pe el si ferm ii instruia pe Hrebenciuc si pe Geoana ca "acum prioritatea noastra politica este sa-l baram pe Basescu, adica sa blocam accesul partidului lui Basescu la Bucuresti". N-au trecut decat cateva minute si Geoana a iesit public si a anuntat ca PSD este dispus sa faca orice pentru a-l impiedica pe Vasile Blaga si dreapta sa castige primaria, ceea ce era un alt fel de a spune ca PSD se incoloneaza in armata lui Oprescu.


Acest lucru nu poate surprinde pe nimeni, pentru ca nimeni nu poate crede in independenta lui Sorin Oprescu. Surprinde insa rapiditatea cu care Ion Iliescu a formulat obiectivele politice ale PSD. Prioritatea politica a lui Ion Iliescu nu este Bucurestiul sau victoria lui Sorin Oprescu, o biata marioneta in mainile batranului sforar, si nici macar infrangerea dreptei si a lui Blaga. Obiectivul lui Iliescu este constituirea unei formule politice suficient de solide incat sa izoleze PD-L dupa alegerile generale. Aceasta coalitie va trebui sa fie in masura sa forteze mana lui Basescu sa numeasca un premier din randurile sale. PD-L ar ramane izolat in opozitie, iar Basescu izolat la Cotroceni pana ar deveni irelevanti. Numai in cazul unui Basescu irelevant pentru scena politica, electoratul ar putea da o sansa unui alt candidat la prezidentialele din 2009.
Pentru a reusi in acest proiect, PSD are nevoie sa indeplineasca cateva conditii. In contextul disparitiei PRM, PSD are nevoie sa se stabilizeze undeva peste 30% la nivel national. Localele arata ca PSD este in ascensiune, iar o victorie, fie si prin invaluire, la Bucuresti i-ar consolida pozitia. In al doilea rand, PSD trebuie sa impiedice refacerea Aliantei D.A. Daca privim rezultatele obtinute la nivel national de PD-L si PNL, vedem ca cele doua partide ale Aliantei ar fi castigat fara probleme localele si ar castiga, de asemenea, si generalele, ceea ce inseamna ca proiectul Aliantei este in continuare unul viabil. In al treilea rand, pentru a-l bara pe Basescu, Iliescu are nevoie de PNL.


Aici este semnificativ un dialog surprins de camere intre vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu si Ludovic Orban cu putin timp inainte de declaratiile in direct de la sediul PNL. Rusanu arunca asa ca si cum ar fi de la sine inteles o fraza de genul "OK, intram in direct si anuntam ca-l sprijinim pe Oprescu", la care Orban se intoarce si replica taios: "Nu-l sprijin pe nici un Oprescu,
sustine-l tu daca vrei". Daca Orban s-a tinut de cuvant, la nici o ora a iesit public Crin Antonescu, care a tinut sa declare in nume personal ca PNL il va sprijini pe Oprescu in turul al doilea. Avem, este limpede, in PNL doua tabere bine conturate. Prima, din care fac parte oameni precum Antonescu si Rusanu, care s-ar angaja cu entuziasm in proiectul lui Iliescu de izolare a lui Basescu (sau a "Satanei" cum i-a spus ieri Bogdan Olteanu), si a doua, pentru care apropierea de PSD nu este tocmai confortabila.


Daca PNL ii da voturile lui Oprescu, atunci liberalii vor fi obligati sa mearga alaturi de PSD in alegerile legislative. PNL se afla acum la un moment de rascruce identitara. Daca vor face jocul lui Iliescu, liberalii vor putea sa ramana la guvernare intr-un cabinet PSD. Asta ar putea insemna insa sa-si piarda sufletul pentru ca nu cred ca alegatorii liberali vor inghiti asa usor teoria ca este mai acceptabil din punct de vedere moral sa mergi alaturi de PSD decat alaturi de PD-L, mai ales ca alegerile au confirmat ca Alianta D.A. ar fi in continuare castigatoare.
Din acest punct de vedere, cred ca Vasile Blaga greseste cand afirma ca celebra coalitie 322 s-a refacut in jurul lui Oprescu. Nu s-a refacut inca, dar s-ar putea reface daca PD-L nu deschide un canal de comunicare cu PNL.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea