Social

PNL blocheaza restructurarea in varianta PD

PD vrea restructurare acum, PNL mai la toamna. Pedistii nu vor vicepremieri, liberalii i-ar mentine. Nici ieri cele doua partide din Alianta n-au cazut la pace.

Democratii au prezentat ieri prima varianta oficiala proprie cu privire la restructurarea guvernamentala. In viziunea PD, noua formula de guvern ar trebui sa contina doar 16 membri in Cabinet, 15 ministri cu portofoliu plus primul-ministru. In aceste conditii, PD se pronunta pentru eliminarea din Guvern a celor trei ministri de stat pe de-o parte si pentru eliminarea celor cinci ministri delegati pe de alta parte.

Acesti ministri delegati ar urma sa ramina la nivelul de secretari de stat pentru coordonarea departamentelor pe care astazi le conduc. Nu se justifica prin nimic existenta lor in componenta Cabinetului guvernamental, a declarat presedintele PD, Emil Boc, la finalul sedintei Biroului Permanent al partidului.

Radu Stroe , scos din guvernul restructurat

Prin cererea PD se ascunde insa o miscare foarte abila prin care ar fi scosi din Guvern cel putin trei oameni extrem de incomozi pentru democrati. In primul rind, ar fi eliminati din Guvern cei doi lideri ai UDMR si PC. Marko Bela, care indeplineste functia de vicepremier de la numirea Cabinetului Tariceanu, si Dan Voiculescu, care a fost nominalizat ieri pentru aceeasi functie, detinuta pina in prezent de George Copos.

Pe de alta parte, ar fi eliminat si liberalul Radu Stroe, numit recent la sefia Secretariatului General al Guvernului. Totodata, democratii urmaresc si minimizarea rolului Cancelariei primului-ministru in actul de guvernare. Potrivit liderului PD, saptamina viitoare ar trebui incepute deja procedurile pentru indeplinirea acestor prime masuri, iar in paralel trebuie lucrate legile de modificare a restructurarii diverselor agentii in vederea comasarii sau a eliminarii paralelismelor.

Liberalii trag de timp

Ieri-dimineata, in conducerea PNL subiectul central al discutiilor s-a axat pe restructurare. Liberalii incearca sa-i descurajeze pe democrati in privinta restructurarii si le prezinta o statistica suspect de exacta.

Pina in acest moment, s-au identificat 20 de proiecte de lege si 60 de proiecte de hotariri de guvern care trebuie elaborate in vederea asigurarii restructurarii. Se lucreaza deja la aceste proiecte. In momentul in care vom avea proiectele pregatite, premierul va convoca o sedinta de Coalitie, pentru a discuta restructurarea, a spus Olteanu.

La ele se lucreaza, noi speram ca intr-o saptamina, doua sa fie finalizata, a completat Olteanu.

Liberalii se apara cu integrarea

Cuvintul de ordine in conducerea PNL a fost prioritatea noastra este integrarea europeana. Pina la Raportul de tara din octombrie nu mai este mult timp, iar energia Guvernului trebuie consumata in acest sens, a afirmat secretarul general al PNL, Dan Motreanu.

In discutiile purtate in forul de conducere al PNL, Motreanu a aratat ca o restructurare profunda nu se poate face in 7-14 zile.

Este nevoie de ample discutii

Restructurarea trebuie sa aiba loc dupa Raportul de tara, a mai spus Motreanu. In ceea ce priveste propunerea PD privind modificarile la celelalte structuri ale Guvernului, secretarul general al PNL spune ca nu poti modifica, desfiinta autoritati, agentii, departamente pocnind din degete.

Este nevoie de ample discutii, trebuie vazut sa nu existe incompatibilitati, trebuie vazut daca o serie de ministere pot sa primeasca in subordine astfel de structuri, a conchis Motreanu.

Liberalii cer socoteala ministrilor PD
Liberalii inchid subiectul restructurarii si il deschid pe cel al remanierii. Ca o replica la insistentele PD de reducere numerica a Guvernului, PNL bate apropouri pentru demiterea ministrilor PD Mihail Hardau (Educatie) si Gheorghe Dobre (Transporturi).

Ministrul Hardau este vizat in opinia publica de multa vreme de o remaniere. Am inteles ca Domnia sa a fost si dispus sa-si dea demisia si ca are demisia scrisa. Remanierea o discuta primul-ministru cu presedintii partidelor din Coalitie, a precizat presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu. De altfel, ministrul Educatiei a fost convocat de urgenta la sedinta Aliantei de ieri-seara.

Am decis sa cerem convocarea domnului ministru Hardau pentru a-i cere explicatii cu privire la sumele pe care MEC le-a cheltuit pina in acest moment , a mentionat Olteanu. In afara de ministrul Educatiei, liberalii au cerut o discutie si cu ministrul PD al Muncii, Gheorghe Barbu .

Am stabilit, de asemenea, sa-l invitam pe ministrul Muncii pentru a ne prezenta actualele variante pe care ministerul le are in lucru cu privire la legea salarizarii personalului bugetar, a mai spus Olteanu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea