Social

#oms #pneumonie #mortalitate infantila #rata deceselor

Pneumonia, principala cauza a mortalitatii infantile in Romania

Romania are cea mai mare rata de mortalitate infantila din cauza pneumoniei la nivelul Uniunii Europene. Tari precum India, Bangladesh sau Nigeria stau mult mai bine la acest capitol decat Romania.

Potrivit datelor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii, Romania se situeaza pe primul loc in lume la rata deceselor provocate de pneumonie, la categoria 0 - 5 ani. Numai in anul 2010, peste 29% dintre cazurile de deces in randul copiilor au fost cauzate de pneumonie, o boala usor de prevenit si tratat.

50% dintre cazurile de pneumonie care afecteaza copiii sunt provocate de bacteriile Haemophilus influenzae tip b (Hib) si pneumoccoc. Aceste forme de pneumonie pot fi insa prevenite prin vaccinare.

Printre cauzele pneumoniei la copii, in afara de infectiile microbiene, se mai numara si reactivitatea scazuta a sugarului, nivelul socio-economic, aglomeratiile urbane, cresele, gradinitele sau disfunctiile epidemiologice. Alti factori care declanseaza pneumonia sunt si distrofia, nasterea prematura, anemia si malformatiile.

Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de preventie a bolii. In Romania, costul vaccinarii impotriva pneumococului este suportat in totalitate de catre parinti.

Foto: ehow.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea