Social

PNA este folosit ca instrument de santaj

Procurorul Ioan Moldovan ( foto ), seful PNA Oradea, poarta povara arestarii abuzive a judecatoarei Elena Pop Blaga, de la Tribunalul Bihor, care a fost trimisa in judecata pentru luare de mita in luna octombrie 2002 de PNA. Anchetatorul Ioan Moldovan, de numele caruia sunt legate grele acuzatii in diferite dosare pe care le-a instrumentat, a dispus arestarea Elenei Pop Blaga, pentru perioada 24.05.2002 - 22.06.2002, in vremea cand acesta era procuror in cadrul Parchetului Curtii de Apel Oradea. Alaturi de procurorul Dan Chirculescu, Ioan Moldovan a instrumentat si supervizat urmarirea penala a judecatoarei Blaga, dupa ce s-a solicitat si s-a obtinut in timp record aviz de cercetare penala de la fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, pentru ca ulterior - dupa sase luni de tinut dosarul la sertar - din septembrie 2002, cand s-a infiintat Parchetul National Anticoruptie si Moldovan a devenit seful Serviciului Teritorial PNA Oradea, sa preia dosarul si sa se emita rechizitoriul.
ZIUA a publicat dezvaluirile judecatoarei Blaga despre torturile la care a fost supusa pe perioada arestului de catre politistii anchetatori, de sub comanda procurorului Moldovan. Dezvaluirile judecatoarei au fost facute ca urmare a sentintei date pe fond de Curtea de Apel Brasov. Judecatorii brasoveni au achitat-o cu litera "a" pe Elena Pop Blaga, constatand ca fapta nu exista. Astfel a fost dovedit rateul PNA, care fara nici un fel de probe a distrus cariera unui judecator si l-a terfelit public.

In urma cu cateva zile, sentinta Curtii de Apel Brasov a fost motivata, iar din motivatia acesteia reies fapte deosebit de grave care se imputa procurorilor anchetatori. Din motivatiile judecatorilor reiese ca anchetatorii PNA care au instrumentat acest dosar au procedat la constrangeri (santaje) si amenintari pentru a strange probe si a o aresta pe Blaga. Amintim ca arestarea Elenei Pop Blaga pentru luare de mita a ridicat de la bun inceput suspiciuni, inrucat denuntatorul care ar fi dat mita era urmarit penal intr-un alt dosar, iar plasa cu 100 de milioane de lei pe care procurorii i-au pus-o in brate pentru a o duce magistratei nu a fost data acesteia, ci lasata in bucataria casei matusii acesteia de catre denuntator. In plus, de la dosar lipseau casetele cu inregistrarile invocate de procurori ca "probe", casete care nu au putut fi produse nici la solicitarea instantei de judecata, in fata careia PNA a trebuit sa recunoasca faptul ca nu a avut mandat de interceptare conform legii.

Gravitatea constatarilor facute de judecatori in sentinta releva pericolul public pe care il poate reprezenta procurorul Ioan Moldovan - cel care a emis mandatul de arestare - si care azi e seful PNA Oradea. In fata acestor constatari, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa declanseze o ancheta, care sa conduca la sanctionarea vinovatilor.

Redam in continuare motivatiile judecatorilor brasoveni, care ii infatiseaza pe actualii procurori ai PNA intr-o lumina sinistra, care aminteste de practicile fostei Militii si Securitati, care intai aresta, batea, tortura si apoi aduna probe.


Santajul PNA
Una din cele mai grave fapte care cad in sarcina procurorilor PNA este cea a constrangerii denuntatorului. Sentinta penala de achitare nr. 5/F/7.02.2005 a Curtii de Apel Brasov arata: "Examinandu-se probele care ar servi ca temei pentru arestarea inculpatei s-a statuat ca flagrantul organizat in cauza a contravenit interzicerilor stabilite in termeni imperativi pentru alin. 2 al art. 68 cod procedura penala . Evaluatorul Huplea Corneliu a fost determinat - dupa ce a facut denuntul - sa savarseasca fapta penala de dare de mita sau sa continue savarsirea ei, prin incercarea de a preda judecatorului vizat suma de 100 milioane lei (...) Huplea Corneliu a confirmat ca a fost luat de acasa de organul de urmarire penala si supus unui interogatoriu prelungit pana cand a consimtit sa predea suma de bani respectiva, desi el nu avea deloc aceasta intentie (...) Determinarea lui Huplea Corneliu de catre organele de urmarire penala pentru a preda inculpatei suma de 100 milioane de lei are insa o alta explicatie. Huplea Corneliu era cercetat intr-un dosar penal al Parchetului nr. 1537/P/2001, pentru infractiunea de fals. La 23 mai 2002 s-a organizat asa-zisul flagrant, iar la 10.06.2002 Huplea Corneliu a fost scos de sub urmarire penala in dosarul 1537/P/2001, in temeiul art. 10, lit. d, cod procedura penala, ceea ce constituie o realitate care nu poate fi ignorata si impune serioase rezerve in aprecierea conduitei si declaratiilor martorului denuntator Huplea Corneliu. Martorul a si recunoscut ca dosarul penal pe care il avea personal a constituit un element important de convingere (...) In ceea ce priveste predarea sumei de 100 milioane lei, asa cum arata martora Butea Floarea (n.red. - matusa judecatoarei) in declaratiile sale, nu rezulta ca Huplea Corneliu ar fi dat punga cu bani inculpatei, ci a lasat-o in bucataria imobilului".


Amenintari PNA la grefieri
Sentinta mai retine: "Cu privire la modul de efectuare a actelor de urmarire penala trebuie semnalat ca martorul Berlo Felicia ( grefier care a lucrat cu inculpata) s-a plans asupra modului in care a fost tratata si amenintata chiar atunci, ca va chema procurorul inspector sa asiste la audiere, ceea ce a determinat schimbarea atitudinii procurorilor, iar martorul Ignatescu arata ca in declaratie sunt consemnate si afirmatii pe care nu le-a facut. (...) Martorii Grigoras si Puiu propusi in aparare au asistat la o discutie, ulterioara arestarii inculpatei, dintre sotul acesteia si Huplea Corneliu, in care denuntatorul i-a confirmat ca ar fi fost determinat de organele de urmarire penala sa o sune pe inculpata si sa duca suma de bani".


Amarie il acopera pe Moldovan
Toate acestea sunt bine cunoscute lui Ioan Amarie, seful PNA, care insa nu a intreprins nimic impotriva procurorului Ioan Moldovan, desi in mod firesc, imediat dupa solutia de achitare cu litera "a", ar fi trebuit sa dispuna o ncheta interna, care sa stabileasca raspunderile pentru aceasta inscenare judiciara. Seful PNA, Ioan Amarie, are insa el insusi probleme in a se arata ferm si intransigent, intrucat in 1994 a accidentat mortal o femeie in centrul Dorohoiului, unde era chiar seful Parchetului local si a primit o salvatoare scoatere de sub urmarire penala, desi in alte cazuri de accidente auto mortale nu se scapa fara cativa ani de inchisoare cu suspendare. Din acest punct de vedere este de neinteles cum un magistrat cu o asemenea pata urata la dosar a fost pus in fruntea luptei anticoruptie si refuza sa demisioneze la invitatiile publice, dupa ce numeroase rapoarte au reliefat prostul management de la PNA. Cat ii priveste pe procurorii Ioan Moldovan, Dan Chirculescu si politistii Traian Surducan, Liviu Popa si Ionel Manole (anchetatorii judecatoarei Blaga), acestia sunt citati la Inalta Curte de Casatie si Justitie in data de 25 aprilie a.c. intr-un dosar penal in care sunt acuzati de violare de domiciliu, pe motiv ca au patruns fara mandat de perchezitie in casa matusii judecatoarei, cu ocazia asa-zisului flagrant. Pe numele procurorilor Moldovan si Chirculescu a mai fost formulata o plangere penala pentru abuz in serviciu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea