Social

PLD, sustinut de firme-satelit

Peledistii nu au reusit sa ispiteasca decat constructorii care graviteaza in jurul contractelor oferite de propriii edili.

Cu reprezentare deficitara la nivelul administratiei locale, peledistii au fost curtati de firme mai ales in zonele unde au avut primari de municipii. Este cazul localitatilor Botosani si Piatra Neamt, conduse de Catalin Flutur si Gheorghe Stefan , alias Pinalti. Cele doua centre de putere pelediste au reusit sa concentreze mai mult de jumatate din firmele care au contribuit la finantele acestui partid de-a lungul anului 2007.

Pe lista cu donatii a PLD figureaza doar 21 de firme, cu un total de 132.000 RON. Contributie modesta daca e sa o comparam cu cei 813.000 RON primiti de PSD in aceeasi perioada din partea a 20 de persoane juridice .

Mai mult de jumatate din firmele prezente in scriptele PLD sunt centrate la nivelul a doua judete, ale caror resedinte sunt conduse de edili ai acestui partid: Neamt si Botosani. De remarcat ca societatile comerciale in cauza au profile de activitate similare sau conexe in domeniul constructiilor si amenajarilor publice.

Jucatori la doua capete

Conrec SA este una dintre firmele care au impartit cozonacul banilor folositi pentru refacerea localitatilor distruse de calamitati in judetul Botosani: aproape 85 miliarde de lei. Tot aceasta societate este implicata in lucrarile de asfaltare a opt drumuri judetene pentru care se preconizeaza cheltuirea a 600 miliarde de lei vechi.

Prevazatori, patronii de la Conrec au decis sa joace la doua capete, contribuind financiar atat la campania PLD, cat si a rivalilor acestora din PNL: cate 5.000 RON pentru fiecare partid. Strategia a fost aplicata si de o mai veche cunostinta a PNL: societatea Victor Consult, al carui patron, liberalul Victor Mihalachi, se dorea la un moment dat candidatul PNL pentru primaria municipiului. Daca la PNL a cotizat cu 65.000 RON, Mihalachi a mai scos din buzunar o mica atentie, 5.000 RON, si pentru "renegatii" PLD.

Lasati firmele sa vina la mine

La poalele Pietricicai, firmele care graviteaza in jurul primarului PLD, Gheorghe Stefan, prospera. Nu mai putin de sapte societati comerciale si-au dat obolul la PLD pentru a prezerva aceasta stare de lucruri. Printre ele, firma Moldocor, al carui patron, Mihai Batranul, este unul dintre cei mai influenti oameni de afaceri din judetul Neamt.

In perioada guvernarii Nas­tase, aceasta firma a primit o serie de lucrari de anvergura in judet si milioane de dolari pentru serviciile prestate. Omul de afaceri a avut mai multe procese penale pe rol, dar a reusit de fiecare data sa iasa cu bine.

In prezent a schimbat tabara cotizand cu 100.000 RON la trezoreria PLD. Printre ultimele sale tunuri se numara un contract in valoare de 4,5 milioane lei noi: castigarea, din postura de singur concurent, a licitatiei Primariei Piatra-Neamt pentru extinderea tribunelor stadionului municipal. Si la Iasi, reprezentantul unicei firme donatoare la PLD a avut probleme cu legea.

Controversatul om de afaceri Sorin Ionescu, proprietarul SC Instalatii Grup SRL, a scapat basma curata in cazul unui angajat decedat datorita conditiilor de munca, asa cum a reusit sa rezolve si problemele executiei unor case fara autorizatie.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea