Social

Plangere penala impotriva ministrului Paul Pacuraru

Liderul sindicatului solidaritatea din Combinatul ArcelorMittal Galati , Gheorghe Tiber, a anuntat, joi, ca va inainta o plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva ministrului Paul Pacuraru.

Gheorghe Tiber sustine ca Paul Pacuraru a facut un abuz in functie in momentul in care a semnat, alaturi de secretarul de stat Denisa Patrascu, decizia de revocare a conflictului de interese depus de sase sindicate din combinatul de la Galati. Liderul de sindicat a declarat ca va depune o plangere penala similara si impotriva secretarului de statDenisa Patrascu.

Reamintim ca, pe 3 martie, administratia Combinatului ArcelorMittal a inaintat o plangere catre Ministerul Muncii, considerand ca inregistrarea conflictului de interese este ilegala, intrucat nu e vorba de o negociere obligatorie, ci de una benevola. Pe 19 martie, Ministerul Muncii a dispus revocarea inregistrarii conflictului de interese.

Daca in opinia sefului Directiei Judetene de Munca Galati, Olimpia Ralea, acest lucru inseamna ca in prezent nu exista un conflict de interese, liderul Sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber, nu recunoaste caracterul juridic al hartiei de la minister si, ca atare, spune ca va continua actiunile de strangere de semnaturi pentru declansarea grevei generale din 2 aprilie. Pe 7 martie, Sindicatul Solidaritatea a inregistrat oficial conflictul de munca in combinat, pe motiv ca negocierile Contractului Colectiv de Munca (CCM) din combinatul galatean au esuat.

Sindicatul Solidaritatea solicita administratiei indexarea fondului de salarii cu 25%, ceea ce ar insemna cate 275 de lei in plus la salariu pentru fiecare din cei aproximativ 14.000 de siderurgisti; majorarea de la 25 la 50% a platilor acordate pentru munca in timpul week-end-ului, majorarea de la 120 la 300 de lei a celor patru prime legale; cresterea de la 200 la 350 de lei a primelor de vacanta;

prelungirea termenelor in care administratia trebuie sa aloce ajutoare financiare familiilor de siderurgisti care au decedat sau care au suferit un accident de munca in urma caruia au ramas invalizi de gradul I sau II dupa cum urmeaza: de la 25 de luni la 36 de luni in caz de deces si de la 20 de luni la 24 de luni in caz de invaliditate. Sindicatul Solidaritatea mai solicita conducerii ArcelorMittal desecretizarea contractului de privatizare a Sidex, realizarea unui dialog social normal si demisia directorului de resurse umane, Ionel Bors, si a directorului Directiei de Protectia Muncii, Tatiana Balta.

Conducerea combinatului a declarat ca in prezent se aplica Contractul Colectiv de Munca negociat anul trecut si care va expira in iunie 2008, iar oferta administratiei - o crestere salariala de 9,5% - a fost doar o incercare de marire a salariilor in avans.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea