Social

Peste 800.000 de romani sunt bolnavi de diabet,

In Romania sunt inregistrati la ora actuala, la centrele antidiabetice judetene, in jur de 400.000 de pacienti diabetici, ceea ce inseamna ca numarul real existent este de peste 800.000 deoarece la fiecare pacient cu diabet zaharat exista o persoana nediagnosticata care nu cunoaste ca are aceasta afectiune, au informat specialisti prezenti la lucrarile Congresului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.

Este o crestere exploziva a diabetului nu numai in Romania, ci in intreaga lume. In Romania numarul de diabetici nu este foarte mare, comparativ cu numarul de diabetici din alte state. Cauzele sunt multiple, pe langa predispozitia genetica in diabetul zaharat interpunandu-se factori de mediu precum supraalimentatia, consumul excesiv de calorii, de grasimi saturate de origine animala, de dulciuri concentrate, de schimbarea stilului de viata a populatiei, care prefera produsele semipreparate datorita lipsei tot mai mari de timp.

O alta cauza, sustin aceleasi surse, este consumul de bauturi cu cola, care contin o cantitate mare de dulciuri concentrate, care suprasolicita pancreasul. Limitarea exercitiului fizic, determinat de cresterea numarului de masini pe cap de locuitor in intreaga lume si in Romania, se plateste prin aparitia bolilor metabolice, pentru ca oamenii au uitat sa se miste, iar miscarea face parte din sanatate.

In mediul rural , au precizat medicii specialisti, prevalenta obezitatii, a diabetului zaharat, este ceva mai mica comparativ cu mediul urban, dar nu cat ar trebui sa fie, studiile epidemiologice constatand ca nici populatia din mediul rural nu este atat de protejata, principala cauza constituind-o obiceiurile alimentare absolut nesanatoase. Astfel, in mediul rural populatia gateste in proportie de 90 la suta cu grasimi animale, care sunt grasimi saturate, si care sunt si ele factori de risc in aparitia diabetului zaharat.

Desfasurata in Sala Teatrului National din Craiova pe parcursul a patru zile, cea de-a 29 editie a Congresului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice si-a inchis lucrarile sambata seara, 17 mai. In perioada 14-17 mai, Craiova a devenit un important centru al medicinii, reunind peste 500 de medici din 12 tari, dornici de a-si impartasi din experienta acumulata in vederea stoparii cresterii cazurilor de diabet.

Pe langa cele opt sesiuni stiintifice, au avut loc mese rotunde si workshopuri , iar vineri, 16 mai, s-a tinut cursul postuniversitar "Actualitati in managementul diabetului zaharat tip 2", in cadrul caruia profesori de diabet, nutritie, boli metabolice din tara au sustinut conferinte. (Rompres)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea