Social

Peste 5 milioane de restantieri la plata caldurii vor ramane in frig

Peste 5 milioane de consumatori din Bucuresti si intreaga tara sunt in pericol de a ramane fara caldura pe perioada iernii.

Conducerea Regiei de termoficare (RADET) a anuntat ca toti restantierii la plata enrgiei termice vor fi debransati. Locatarii din peste 100 de blocuri din Bucuresti vor indura frigul din apartamente daca nu-si vor achita, pana joi, toate sumele datorate furnizorului de energie termica , acumulate de-a lungul mai multor luni. Saptamana trecuta, RADET a renuntat la ideea debransarii, propunand alte solutii pentru recuperarea datoriilor. Una din ele era aceea ca reprezentantii locatarilor sa se prezinte la sediul regiei pentru a stabili o esalonare a datoriilor. Pana joi, locatarii restantieri trebuie sa prezinte asigurari ca vor achita o parte din sumele datorate pentru a nu ramane pe timp de iarna fara agent termic . A doua varianta lansata de RADET presupune preluarea de catre regie a datoriilor locatarilor si actionarea lor in instanta. Furnizorul de energie termica are, in special, in vedere debitele generate de rau-platnicii constanti sau de administratorii infractori care afecteaza restul locatarilor si activitatea regiei. Potrivit unei decizii a Primariei Capitalei, RADET este indreptatita sa deschida actiuni in instanta asupra acestora pentru a-si recupera datoriile de la furnizori. "Intelegem foarte bine ca toata lumea trebuie sa-si plateasca datoriile fata de furnizorul de energie termica, dar starea asta de tensiune care o presupune plata facturilor la caldura este creata de veniturile mici ale oamenilor", a declarat Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari.

Aproape 800.000 de consumatori din Bucuresti si circa 5 milioane la nivel national risca, astfel, sa intampine iarna cu caloriferele reci, pentru ca este greu de crezut ca vor reusi, in doar cateva zile, sa-si achite datoriile acumulate de-a lungul unui an intreg. Presedintele Federatiilor de Proprietari din Romania, Radu Opaina, a cerut autoritatilor publice sa se implice pentru ca furnizorii de energie din tara sa reia alimentarea cu caldura si apa calda a tuturor consumatorilor din tara, preluarea datoriilor de catre regiile de termoficare si actionarea in instanta numai a restantierilor. De asemenea, Opaina solicita "incheierea de contracte cu caracter individual in scopul gestionarii eficiente a facturilor de energie termica", se arata intr-un comunicat remis redactiei. Pentru protejarea consumatorilor de buna-credinta, deputatul PD Cezar Preda a depus la Camera Deputatilor un proiect legislativ potrivit caruia presedintii asociatiilor de proprietari trebuie sa incheie asigurari de raspundere civila personala pentru acoperirea eventualelor prejudicii cauzate asociatiei. Solutia are in vedere tragerea la raspundere a presedintilor care folosesc banii destinati platii serviciilor asigurate de furnizori in scop personal. Pe langa aceasta, masura are in vedere si "acordarea proprietarilor de buna-credinta a unei protectii sporite fata de cei care manifesta dispret in ceea ce priveste indeplinirea propriilor obligatii", se arata intr-un comunicat remis redactiei. Initiativa legislativa vizeaza, de altfel, modificarea Legii locuintei (nr. 114/1996) si presupune constituirea unei garantii pentru asociatiile de proprietari, in cazul in care atributiile de control financiar-contabil, care revin comisiei de cenzori, sunt delegate altei persoane. Pana la un pas concret in aceasta directie, bucurestenii restantieri se gandesc deja la solutii alternative pentru a-si incalzi apartamentele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea