Social

Peste 30.000 de elevi romani vor participa, miercuri, la cea mare lectie din lume

Peste 30.000 de elevi romani si cinci milioane de copii din peste 100 de tari vor participa, miercuri, la Cea mai mare lectie din lume, pentru a atrage atentia asupra nevoii de educatie gratuita de calitate, in cadrul Saptamanii Globale pentru Educatie.

Lectia va cuprinde pareri ale copiilor despre educatia de calitate, care sunt cauzele excluderii de la educatie si cum poate educatia de calitate sa opreasca discriminarile.

Elevii si profesorii din Romania participa pentru al optulea an consecutiv la acest eveniment. Evenimentul de anul acesta are o amploare mult mai mare decat precedentele. Vor participa de patru ori mai multi elevi decat in anii trecuti, un numar mare de scoli din mediul rural, scoli speciale si centre de reeducare pentru minori.

Presedintele Traian Basescu va asista la una dintre aceste lectii, la Colegiul National Spiru Haret din Bucuresti, alaturi de reprezentanti ai ministerelor Educatiei, Muncii, Finantelor, precum si ai Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, ai Organizatiei Mondiale a Muncii si ai diferitelor comisii parlamentare si organizatii neguvernamentale din domeniul educatiei si al protectiei sociale.

Organizatorii evenimentului sunt, la nivel national, Organizatia " Salvati Copiii " si, la nivel mondial, Campania Globala pentru Educatie, o coalitie de organizatii civice si de caritate din toata lumea.

Evenimentul de anul acesta constituie un veritabil record mondial in incercarea de a atrage atentia asupra nevoii de a asigura educatie gratuita si de calitate pentru fiecare copil. In lume, peste un milion de copii iau parte la aceasta lectie in Bangladesh , elevii din Cambogia ii vor preda cea mai mare lectie regelui, in Kenia lectia va fi predata la periferia orasului Nairobi, oficialii din Lesotho merg la scoli din mediul rural pentru a le fi predata lectia, iar elevii dintr-o scoala din teritoriile palestiniene, precum si cei dintr-o alta unitate de invatamant din Oregon - SUA, vor participa la o lectie comuna pe internet.

In toata lumea, 72 de milioane de copii si 774 milioane de adulti nu au acces la educatie. Una din patru femei din lume nu stie sa scrie sau sa citeasca. In anul 2000, liderii lumii au semnat Agenda Educatia pentru Toti, angajandu-se ca fiecare persoana sa aiba acces la educatie pana in 2015. Desi au fost inregistrate progrese, in ritmul in care se desfasoara programul, aceste tinte nu vor fi atinse nici in 100 de ani.

Milioane de copii au fost marginalizati pentru ca sunt fete, pentru ca sunt infectati cu HIV, au un handicap, sunt saraci sau traiesc intr-o zona de conflict. Alte milioane de copii  nu beneficiaza de educatie de calitate, invatand in clase cu mai mult de 100 de elevi, cateva ore pe zi, cu profesori slab pregatiti si remunerati modest.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea