Social

# avertisment de inundatii #viituri #inundatii romania #inundatii

Pericol de inundatii pe mai multe rauri din tara! Harta viiturilor

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a emis o atentionare de tip cod galben de inundatii pe mai multe rauri din tara. Sunt anuntate scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte severe de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie.

Cod galben de inundatii pe numeroase rauri din tara

Avand in vedere situatia hidrometeorologica actuala si prognoza meteorologica pentru urmatoarele 24 de ore, ca urmare a precipitatiilor prognozate si propagarii, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice mentionate, cu posibile depasiri ale COTELOR DE ATENTIE, dupa cum urmeaza:

In intervalul 08.06.2023 ora 13:00 – 09.06.2023 ora 24:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Viseu – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior, Iza – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior, Lapus – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Maramures), Tur (judetul Satu Mare), Somesul Mare – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Bistrita Nasaud), Somesul Mic – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Bihor si Cluj), Somes – afluentii mici aferenti sectorului aval S.H. Dej (judetele: Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare), Crasna – bazin amonte Ac. Varsolt si afluentii aferenti sectorului aval Ac. Varsolt (judetele: Salaj si Satu Mare), Crisul Repede – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Cluj si Bihor), Crisul Negru – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Bihor si Arad), Crisul Alb – bazin amonte S.H. Gurahont si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Gurahont (judetele: Hunedoara si Arad), Aries – bazin amonte S.H. Scarisoara si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Scarisoara (judetele: Alba si Cluj), Bistrita (afluent al raului Siret) – bazin amonte S.H. Carlibaba si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Carlibaba – amonte Ac. Izvoru Muntelui (judetele: Suceava, Harghita si Neamt).

In intervalul 08.06.2023 ora 21:00 – 09.06.2023 ora 24:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Mures – afluentii aferenti sectorului aval S.H. Branisca (judetele: Hunedoara si Arad), Bega – bazin amonte S.H. Faget si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Faget – amonte S.H. Remetea (judetul Timis), Timis – afluentii aferenti sectorului aval S.H. Caransebes – amonte S.H. Lugoj, Poganis – bazin amonte Ac. Cadar Duboz, Barzava – bazin amonte S.H. Moniom si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Moniom (judetele Caras Severin si Timis), Caras – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Caras Severin).

Atentionarea Hidrologica vizeaza in principal fenomenele de scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale, care se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri mici din judetele: Salaj, Cluj si Bihor.

Se mentioneaza ca fenomenele hidrologice periculoase se pot produce si pe afluentii de grad inferior ai raurilor marcate pe harta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea