Social

#pericol contaminare #radon #judete afectate #uraniu #romania #radiatii # contaminare

Pericol de contaminare cu radon in Romania! Ce judete sunt afectate

Mai multe judete din Romania sunt expuse contaminarii cu radon, un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului. Specialistii au descoperit valori duble ale radiatiilor fata de media Uniunii Europene in 18 judete din tara.

Pericolul este cu atat mai mare, cu cat radonul patrunde in case, scoli si gradinite. Gazul care provine din descompunerea uraniului patrunde din sol, in incaperi si poate provoca in timp leucemie sau cancer pulmonar. Cele mai afectate zone sunt cele aflate in vecinatatea fostelor mine de uraniu, unde radiatiile de radon sunt chiar si de 10 ori peste media Uniunii Europene.

Cercetatorii din Cluj au masurat nivelul radiatiilot in aproximativ 5.000 de locuinte, scoli, gradinite din centrul, nordul si vestul tarii, rezultand ca cele mai ridicate valori sunt in Alba, Timis si Suceava. Pericolul de contaminare este foarte mare si in pestera Ursilor, Muierii si Polovragi.

"In aerul din cladiri media 176 unitati de masura, comparativ cu media europeana de 89. Suntem in categoria cu cel mai mare risc din Europa.", a declarat Alexandra Cucos, cercetator sef laborator de radon UBB Cluj pentru stirileprotv.ro.

Cerceatorii sustin ca cel mai afectate sunt locuintee aflate pe sol si apartamentele situate la parte. Acestia le recomanda oamenilor sa aeriseasca cat mai des locuintele pentru a elimina toxinele din casa si sa isi izoleze foarte bine casele, astfel incat radonul sa nu patrunda cu usurinta in acestea.

De asemenea, in scoli este indicat ca geamurile sa fie deschise in pauze cat se poate de des, iar in locuinte odata la trei ore.

Surse foto: antena3, stirileprotv.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea