Social

Pensionarii protesteaza, Guvernul anunta posibile cresteri ale pensiilor

Pensionarii ies in strada. Mai multi pensionari, membri ai Asociatiei Pensionarilor, participa astazi la un miting in fata Guvernului pentru a cere reintroducerea grupelor de munca in calculul pensiilor. In acest timp Guvernul a anuntat ca ar putea creste pensiile mai devreme decat era programat, respectiv de la 1 octombrie 2008, in loc de 1 ianuarie 2009.

La protestul din fata Palatului Victoria sunt asteptati, conform spuselor reprezentantilor Asociatiei Pensionarilor din Galati, circa 1.000 de protestatari din Arges, Prahova, Neamt si Galati. Protestul se desfasoara intre orele 11 si 12. Acestia sunt nemultumiti de faptul ca majorarea pensiilor a fost urmata de o crestere masiva a preturilor la alimente si a tarifelor la intretinere.

Astfel ca una dintre solicitarile varstnicilor catre guvernanti este aceea de a aduce puterea de cumparare a cetatenilor la nivelul anului 1989. In plus, ei cer demisia ministrului Muncii, Paul Pacuraru, pe motiv ca nu si-a respectat promisiunea de a ajuta persoanele in varsta.

Protestul pensionarilor vina insa dupa ce Guvernul a anuntat in urma cu cateva zile ca ar putea devansa majorarea pensiilor de la data programata de 1 ianuarie 2009, la 1 octombrie anul acesta. Aceasta declaratie ii apartine ministrului Finantelor Varujan Vosganian care a precizat ca majorarea va fi acordata in avans fata de data stabilita initial doar daca vor fi resurse bugetare suficiente. Ministrul Muncii anuntase saptamana trecuta ca exista in acest moment un euro la bugetul asigurarilor sociale. Daca excedentul se va mentine pana la sfarsitul anului, surplusul de bani ar putea fi folosit pentru marirea pensiilor.

Astfel, punctul de pensie ar urma sa fie majorat cu 7,5%, iar valoarea sa ar ajunge la 741 de lei. O decizie finala va fi luata insa de Guvern abia in luna mai.

O astfel de devansare a avut loc si anul trecut. Majorarea pensiilor prevazuta pentru 1 ianuarie 2008 a fost acordata la inceputul lunii noiembrie 2007.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea