Social

Pensiile private se opresc in faza discutiilor

Pentru a administra pensiile facultative, firmele interesate vor eliminarea fondurilor de garantare si de asigurare. In plus, cer si deductibilitati. Sindicatele se opun, iar Ministerul Muncii trebuie sa gaseasca o cale de mijloc.
Proiectul de lege privind pensiile facultative, care acum se afla in stadiul de dezbatere publica, a stirnit deja controverse intre firmele private care trebuie sa administreze aceste fonduri si sindicate.

Pentru a se implica in afacere, administratorii privati cer eliminarea din lege a garantiilor privind un anumit randament al banilor depusi in fond si deduceri fiscale mai mari de 800 de euro. Ca sa ofere garantii , firmele fac cheltuieli. Intotdeauna exista o alegere intre nivelul de protectie si randamentul activelor pe care participantii il pot primi. Prea multa protectie va avea ca efect risipirea resurselor participantilor, considera Tudor Moldovan, presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania ( APAPR ). Administratorii sustin ca eliminarea din lege a deductibilitatilor maxime de 800 de euro ar permite dezvoltarea pietei. Ei dau ca exemplu Estonia, unde deductibilitatile sint in limita a 15% din salariul brut.
Cererile firmelor, regasite in Ungaria si Bulgaria

Conducerea APAPR afirma ca legea nu ar trebui sa limiteze comisioanele de administrare si domeniile de investitii, iar cheltuielile fondului ar trebui suportate din activele fondului, nu din resursele administratorului. Astfel de prevederi mai exista doar in tari foste comuniste care au aderat sau sint in curs de aderare la UE : Ungaria, Croatia, Estonia, Bulgaria. In tarile din vestul Europei, firmele care administreaza aceste fonduri percep un comision fix pentru administrare, iar cheltuielile fondului sint suportate de administrator. Firmele nu pot investi banii unde vor ele, pentru ca altfel am putea risca sa ne confruntam cu un nou FNI. Acestea vor comisioane de administrare prea mari - 5% din banii depusi lunar si 1,25% din totalul activelor administrate - fara sa-si asume nici un risc. Daca facem un calcul, firmele incaseaza, in 30 de ani, peste 30% din contributiile participantilor, a declarat Petru Dandea, vicepresedintele CNS Cartel Alfa. Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii, a spus ca Ministerul Muncii va tine cont de ambele pareri, atunci cind va definitiva forma finala a legii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea