Social

#pensii #majorare #guvern

Pensiile ar putea creste cu 30 la suta, din noiembrie

Excedentul bugetului de pensii va depasi, pana la sfarsitul anului, un miliard de lei si ar putea sustine cresterea pensiiilor cu 30 la suta, incepand cu luna noiembrie, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, presedintele Casei Nationale de Pensii, Mariana Campeanu .

"Excedentul inregistrat in primele sase luni din 2008 a ajuns la aproape 500 de milioane de lei, iar salariile s-au majorat constant in aceasta perioada, de unde rezulta ca si incasarile la bugetul de pensii vor fi in crestere pana la sfarsitul anului. Ne asteptam ca excedentul sa depaseasca un miliard de lei in luna decembrie si, astfel, sa putem sustine devansarea cresterii pensiilor cu doua luni fata de 1 ianuarie 2009", a spus presedintele Casei Nationale de Pensii.

Cifra exacta a excedentului inregistrat pe primele sase luni ale anului 2008 va fi cunoscuta dupa date de 18 iulie , cand vor fi facute virarile de contributii catre Pilonul II de pensii, a adaugat Mariana Campeanu .

Ministrul Muncii, Paul Pacuraru , nu a dorit sa comenteze daca surplusul de bani va fi folosit pentru cresterea pensiilor, incepand cu luna noiembrie, insa a precizat ca va avea o discutie pe aceasta tema cu premierul Calin Popescu Tariceanu.

Pacuraru anunta, in luna aprilie, ca valoarea punctului de pensie ar putea fi majorata la 45 la suta din salariul mediu mai devreme de 1 ianuarie 2009, daca bugetul de asigurari sociale va inregistra un excedent la sfarsitul anului. Astfel, majorarea pensiilor ar putea fi devansata cu o luna sau doua, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani.

Valoarea punctului de pensie a crescut la 37,5 la suta din salariul mediu pe economie, respectiv la peste 581 de lei, din noiembrie 2007, desi, potrivit legii 250/2007, punctul urma sa fie majorat din ianuarie 2008, datorita excedentului bugetar inregistrat.

Din 2009, pensiile ar urma sa creasca in termeni reali cu peste 30 de procente, dupa ce valoarea punctului va fi majorata la 45 la suta din salariul mediu brut pe economie - respectiv la 740-750 de lei. Ministrul Pacuraru mai spunea, insa, ca pentru majorarea din 2009 va fi nevoie de un imprumut de la bugetul de stat.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea