Social

#pensionari #varsta de pensionare #femei

Pensii mai mici pentru femei pentru ca traiesc mai mult?

Dupa ce au pierdut deja un privilegiu in sistemul de pensii, femeile risca sa ramana si fara al doilea. Guvernul discuta scaderea pensiei pentru femei, deoarece au o speranta de viata mai lunga.

Egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani atat pentru barbati cat si pentru femei va avea loc intre 2014 si 2030. Aceasta va reglementa situatia pe care Banca Mondiala si Uniunea Europeana o considerau discriminatorie.

Guvernul trebuie sa decica acum daca speranta de viata va fi calculata separat pentru femei si barbati sau daca se va face o medie. "Sunt mai multe variante, unii vor tabele unisex, unii vor tabele bisex, inca n-am decis", a explicat pentru Business Standard Mihai Seitan , consilierul premierului pe probleme sociale.

Tabelele diferentiate ar duce la o pensie mai mica pentru femei deoarece punctele acumulate pana la pensie ar fi distribuite pe o speranta de viata mai mare. In cazul in care se calculeaza pensia conform sperantei de viata medii, unele dintre sumele economisite de barbati vor fi redistribuite femeilor. Conform INS, speranta de viata pentru barbati este de 68 de ani, iar pentru femei 75 de ani .

Legea pensiilor urmeaza sa fie finalizata pana in luna octombrie si, dupa aprobarea Guvernului, va fi supusa dezbaterii Parlamentului in primul trimestru al 2010.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea