Social

Pe Tariceanu il doare in cota de FMI si UE

Fondul Monetar International, comisarul european pentru Finante si Afaceri si chiar Sebastian Vladescu vad necesara o crestere a fiscalitatii. Premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca ingrijorarile nu sint justificate.

Primul ministru se dovedeste imun la sugestiile expertilor FMI, care sustin ca o crestere de venituri bugetare este imperativa. Nici remarcile comisarului european pentru Afaceri Economice si Financiare, Joaquin Almunia , in acelasi sens, nu par sa-l ingrijoreze pe Calin Popescu Tariceanu.
Am transmis autoritatilor romane analiza, recomandarile si cererile noastre in ceea ce priveste rolul mai activ pe care trebuie sa il joace politica bugetara in corectarea dezechilibrelor macroeconomice si in cresterea bazei de impozitare pe termen mediu pentru a face fata cheltuielilor, a afirmat Almunia.

Deficit previzionat de 0,5% din PIB

Premierul C.P. Tariceanu a precizat ca, in discutia cu Almunia, raspunsul sau a fost ca in 2004 deficitul bugetar al Romaniei a fost de 1,1% din PIB, in 2005 deficitul programat a fost de 1,5%, deficitul revizuit de 1%, iar deficitul realizat de 0,8%. Pentru 2006, deficitul previzionat este de 0,5% din PIB, a adaugat el.
Premierul a mai explicat ca aceasta tendinta evidenta de scadere vine in contradictie cu cele afirmate de responsabilii Comisiei Europene, care manifesta ingrijorari in acest sens. Problema nu este marimea deficitului bugetar. Nu avem probleme cu inscrierea in cerintele de la Maastricht.
Pentru a obtine un deficit bugetar scazut este suficient sa tai la cheltuieli. Dar, incepind cu 2007, acest lucru nu mai este posibil, pentru ca trebuie platita contributia la UE, trebuie cofinantate fondurile europene . Din punctul meu de vedere, cea mai buna solutie era cresterea TVA, pentru ca impozitarea cu cota unica a adus efecte pozitive: investitii record de 5,3 miliarde de euro si cresterea numarului de salariati, spune Ionut Popescu, fost ministru Finantelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea