Social

Pe presedintele sarb il asteapta destituirea

Presedintele sarb, amenintat cu destituirea in cazul in care semneaza tratatul de apropiere de Uniunea Europeana. Liderul formatiunii nationaliste Noua Serbie (NS) Velimir Ilici l-a avertizat pe presedintele prooccidental Boris Tadici ca va fi vizat de o procedura de , daca va semna Acordul de si Asociere cu Uniunea Europeana.

Chestiunea apropierii de Uniunea Europeana a devenit principalul subiect al vietii politice sarbe dupa ce saptamana trecuta conducerea de la Belgrad a anuntat ca intentioneaza sa semneze acordul care insemna primul pas spre aderarea la UE. Astfel ca presedintele tarii este amenintat de partidele politice care se opun acestei masuri, in conditiile in care fostul stat iugoslav a ramas si fara guvern, dupa ce fostul premier l-a dizolvat.

Primul care a iesit la rampa cu amenintari este nationalistul Ilici, care afirma ca in cazul in care presedintele sarb, lider al Partidului Democrat (DS), va insista sa semneze acordul cu UE, Partidul Democratic din Serbia , al premierului Voislav Kostunita va fi nevoit sa ceara demiterea sa.

Dosarul Kosovo este, alaturi de chestiunea europeana, o cauza principala a crizei politice din Serbia, tara care va organiza alegeri legislative anticipate la 11 mai. Alegerile vor fi organizate dupa ce luna trecuta premierul in exercitiu Vojislav Kostunita a dizolvat guvernul, spunand ca nu mai poate conduce tara cu proeuropenii presedintelui, care spun ca independenta Kosovo nu impiedica Serbia sa se integreze in UE.

Reprezentantii europeni s-au declarat pentru semnarea acordului cu Serbia chiar dupa ce provincia Kosovo si-a proclamat independenta. Inaltul reprezentant al UE pentru Politica externa, Javier Solana , a declarat saptamana trecuta ca semnarea acordului pana la alegeri i-ar ajuta pe pro-europeni sa castige alegerile si sa continue reformele in Serbia.

Aceasta declaratie a fost combatuta insa imediat de politicienii anti-europeni de la Belgrad, Kostunita spunand de exemplu ca acordul "oferit de Solana nu este in interesul Serbiei si al cetatenilor sai".

La alegerile din mai din Serbia autoritatile sarbe au decis sa organizeze alegerile si in Kosovo, desi reprezentantii occidentali se opun acestui lucru. Sarbii si-au motivat decizia prin faptul ca in fosta provincie sarbeasca exista multi etnici sarbi.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea