Social

#dezumidificator camera #dezumidificator de aer #dezumidificator

Patru semne ca ai nevoie de un dezumidificator

Aerul prea umed din locuinta nu este doar neplacut, ci este nesanatos si, daca nu incerci sa rezolvi aceasta problema, poate provoca daune serioase casei tale. O modalitate foarte simpla de a evita reparatiile rezultate din cauza umiditatii este utilizarea unui dezumidificator.

Pretul dezumidificatoarelor variaza, ramanand accesibile, in functie de numarul de metri patrati ai incaperii in care doresti sa folosesti produsul si diverse alte caracteristici ale unui astfel de aparat. Alegerea modelului potrivit pentru casa ta depinde de nevoile tale specifice. Cum iti dai seama daca ai nevoie sau nu de un dezumidificator? Iata patru semne pe care trebuie sa le iei in considerare.

1. Prea multa umiditate

Conform specialistilor, gradul optim de umiditate din interiorul unei locuinte trebuie sa fie cuprins intre 40 si 60%. Un grad de umiditate de peste 60% este considerat, in general, prea ridicat. Intr-un astfel de mediu, senzatia perceputa va fi, fie de rece si umed, fie de cald si lipicios. De asemenea, un grad mare de umiditate favorizeaza aparitia si dezvoltarea mucegaiului, care este un cunoscut risc pentru sanatate, mai ales daca ai deja diferite probleme de sanatate, cum ar fi astmul.

Expunerea prelungita la umiditate ridicata poate provoca putrezirea lemnului si deteriorarea altor materiale de constructie, cum ar fi placile de gips, vopseaua, dar si a cablurilor metalice. Pe de alta parte, prezenta umezelii poate pregati calea pentru aparitia unor daunatori, inclusiv acarieni. Ce faci daca nu esti sigur ca in locuinta ta este prea multa umezeala? Achizitia unui dispozitiv care masoara umiditatea din casa poate fi primul pas pentru evalurea situatiei, iar un dezumidificator poate fi solutia optima.

2. Condensul

Aparitia condensului pe ferestre si pereti este un indicator care arata foarte clar ca locuinta ta are un grad prea mare de umiditate. Aceasta acumulare de umiditate are loc mai ales in timpul lunilor reci de toamna si de iarna, cand temperaturile exterioare scad, comparativ cu temperaturile de la interior, care sunt semnificativ mai ridicate. Suprafetele reci, inclusiv geamul ferestrelor si peretii slab izolati, determina aparitia condensului. Daca ai observat deseori acest fenomen, este cazul sa te interesezi ce tipuri de dezumidificatoare s-ar potrivi locuintei tale.

3. Aer umed

Conditiile de mediu pot juca un rol important in ceea ce priveste gradul de umiditate din interiorul casei tale. De aceea, o casa in care patrunde prea mult aer din exterior in interior va avea probleme in perioadele in care afara este mai multa umezeala. Acelasi tip de probleme pot aparea si in casele in care sistemul de ventilatie este necorespunzator. Daca locuinta ta este bine izolata, atunci nu vor exista probleme cu excesul de umiditate. O atentie deosebita trebuie acordata bailor si bucatariilor, acolo unde apar cel mai des probleme de ventilatie a aerului.

4. Mucegai

Mediile umede incurajeaza formarea mucegaiului, ceea ce poate duce la probleme de sanatate. Mucegaiul in faza de dezvoltare elibereaza in interiorul casei tale spori, dar si alte toxine care au un miros foarte neplacut. Aceste particule aeriene contaminate pot declansa reactii alergice severe sau crize de astm, pentru cei care sufera de aceasta boala. De asemenea, pot produce iritatii ale ochilor, nasului si gatului chiar si unor persoane fara niciun fel de probleme medicale. Daca gasesti pete de mucegai pe pereti, podele sau alte locuri din casa, este mai mult decat evident ca ai probleme grave cu umiditatea din interior. In astfel de situatii este recomandat sa actionezi imediat cu substante care elimina mucegaiul si sa folosesti un dezumidificator care ar putea ajuta la remedierea situatiei. Dezumidificatorul poate fi o solutie permanenta daca aportul de umiditate este intern, adica provine de la spalarea si uscarea rufelor, de la dus, etc., sau poate fi o solutie temporara daca umiditatea provine de la exterior, asa cum se intampla in cazul infiltratiilor, de exemplu, caz in care solutia permanenta ar fi izolarea.

Umiditatea excesiva din locuinta poate fi o problema destul de serioasa daca nu aplici solutii specifice necesitatilor casei si familiei tale. Tine cont de aspectele enuntate mai sus pentru a te bucura de o atmosfera cat mai confortabila la tine acasa.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea