Social

#boli profesionale #ministerul muncii #protectia muncii

Patronii ar putea scapa de prevenirea bolilor profesionale si in 2011

Ministerul Muncii a propus din nou amanarea unei hotarari de Guvern care ar obliga patronii sa elimine locurile de munca cu noxe si alti factori de imbolnavire.

Termenul-limita de a conditiilor de munca, stabilit pentru 31 decembrie 2010 , ar putea fi amanat pana la 1 noiembrie 2011.

Oficialii din Ministerul Muncii spun ca vina o poarta criza economica, care ii impiedica pe patroni sa investeasca in echipamente care sa creeze conditii de munca fara riscuri.

In prezent, peste 50.000 de romani au locuri de munca unde sunt expusi noxelor profesionale fizice - zgomot, vibratii, unde electromagnetice sau radiatii, noxe chimice sau biologice.

"Realizarea masurilor propuse presupune in majoritatea cazurilor achizitionarea de echipamente de munca conforme cu cerintele esentiale de securitate si sanatate in munca sau schimbarea proceselor de productie, care necesita investitii ce nu au putut fi acoperite integral in actualele conditii economice", se arata in nota de fundamentare a proiectului, citata de EVZ.ro.

Liderii sindicali considera insa amanarea justificata.

"E bine ca au prelungit acest termen, pentru ca mai exista posibilitatea ca cei care lucreaza in conditii deosebite, unde nu pot fi imbunatatite conditiile de munca in termenul stabilit initial, sa primeasca in continuare drepturile suplimentare oferite pentru aceste conditii: sporul, dar si reducerea varstei standard de pensionare", e de parere Ovidiu Jurca , vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea