Social

# pastile iodura de potasiu # iodura de potasiu #medici de familie

Pastilele cu iodura de potasiu, distribuite catre medicii de familie. Cum si cand vor ajunge la populatie

 

A inceput distributia de pastile cu iodura de potasiu catre Directiile de Sanatate Publica (DSP) din tara. Sarcina de a distribui pastilele catre populatie ar reveni medicilor de familie, insa acestia sustin ca acest lucru va duce la aglomerarea cabinetelor deoarece nu exista legislatie care sa le permita distribuirea acestora catre populatie.

Compania farmaceutica Antibiotice Iasi a produs 30 de milioane de pastile cu iod, iar acestea vor ajunge in curand in cabinetele medicilor de familie. 

Iodura de potasiu nu se ia preventiv

Specialistii avertizeaza ca iodura de potasiu nu se ia preventiv si nu este recomandata persoanelor de peste 40 de ani sau celor care au suferit de operatii de tiroida.

Ministrul Sanatatii a anuntat ca pastilele vor fi recomandate de catre medicii de familie doar atunci cand va fi cazul.  

"Mi se pare normal si medicii de familie au responsabiliatea pentru sanatatea comunitatilor in care lucreaza, mi se pare natural ca si ei sa fie implicati", sustine ministrul Alexandru Rafila, potrivit antena3.ro.

Pastilele cu iodura de potasiu au rolul de a proteja tiroida de radiatii in cazul in care are loc un accident nuclear. Aceasta nu protejeaza insa si alte organe ale corpului.

"Cei mai importanti sunt copiii, femeile gravide, femeile care alapteaza si adultii pana in 40 de ani.

Nu este o doza unica recomandata. La toate categoriile de persoane, se impart in functie de varsta si nu se ia preventiv, ci doar in cazul unui atac", explica Bogdan Pascu, medic endocrinoilog. 

Care este rolul pastilelor cu iod

"Pentru ca trebuie sa se realizeze o competitie intre iodul radioactiv 131 si iodul pe care noi il administram. 

In acest fel, iodul din pastile va bloca metabolizarea iodului radioactiv la nivelul glandei tiroide astfel se va reduce riscul aparitiei unor forme de cancer", a declarat mediul Radu Tincu pentru antena3.ro.

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea