Social

#distributie pastile iod # administrare pastile iod # pastile iod #ministerul sanatatii

Pastilele cu iod, distribuite gratuit catre populatie. Ministrul Sanatatii, precizati importante pentru administrarea acestora

Ministerul Sanatatii (MS) va incepe distribuirea pastilelor de iodura de potasiu catre populatie. Acestea trebuie luate doar in cazul unui accident sau razboi nuclear.

 

In acelasi timp, autoritatile vor demara si o campanie de informare referitoare la modul in care se administreaza medicamentul.

Potrivit documentului citat de Agerpres, "tratamentul se va administra optim in maxim 8 ore de la anuntul autoritatilor".

"Nu se recomanda administrarea iodurii de potasiu dupa mai mult 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv. Administrarea se face in doza unica", precizeaza MS.

Modul de administrare a comprimatelor de iodura de potasiu 65 mg (echivalent pentru 50 mg de iod) este urmatorul:

  • nou-nascuti - 1 luna - un sfert de comprimat echivalent 12,5 mg iod
  • 1 luna - 3 ani - jumatate de comprimat echivalent 25 mg iod (la sugari se dizolva un sfert sau jumatate de comprimat, in functie de varsta, in apa sau ceai)
  • 3 - 12 ani - un comprimat echivalent 50 mg iod
  • adulti si copii peste 12 ani - doua comprimate echivalent 100 mg iod
  • femei gravide si cele care alapteaza - doua comprimate echivalent 100 mg iod
  • adulti peste 40 ani - nu se recomanda profilaxia cu iodura de potasiu persoanelor cu varsta de peste 40 de ani, cu exceptia situatiilor exceptionale in care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este de aproximativ 5 Gray (Gy).

Ministerul Sanatatii anunta, de asemenea, ca iodura de potasiu trebuie pastrata ambalata, in locuri uscate, la intuneric, la temperaturi de maxim 25 grade Celsius.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea