Social

Partidul lui Voiculescu, sacrificat de PD in favoarea UDMR

Conservatorii au anuntat ieri ca nu cedeaza in privinta Legii statutului minoritatilor , dar ca spera ca UDMR sa o faca. Uniunea insa a infirmat ca presedintele PC, Dan Voiculescu, si presedintele UDMR, Marko Bela, s-au inteles ca acesta din urma sa cedeze in favoarea cererii conservatorilor, asa cum au insinuat reprezentantii PC. La un pas de destramarea coalitiei de guvernamant, solutia a venit de la presedintele PD, Emil Boc, care a facut un compromis pentru UDMR si a introdus Statutul minoritatilor printre legile integrarii. Dupa intalnirea de ieri dimineata dintre liderii partidelor aflate la guvernare, cand acestea au cerut executivului sa stabileasca daca statutul minoritatilor trebuie dezbatut in procedura de urgenta, Emil Boc a dat un raspuns afirmativ, favorabil pentru UDMR. Boc a anuntat ca aceasta lege va fi dezbatuta in Camera Deputatilor in procedura de urgenta pe motiv ca statutul minoritatilor nationale este o lege ceruta de UE prin raportul de tara. Tot ieri, conservatorii s-au hotarat sa ceara lamuriri presedintelui Traian Basescu pentru afirmatiile de dupa alegeri prin care califica PUR (PC) drept o "solutie imorala".





Acuzati miercuri pentru a doua oara de tradare de UDMR, conservatorii gasesc scuze greu de crezut pentru plecarea din sedinta Comitetului Ordinii de zi. Acestia se multumesc sa pozeze drept victime ale unei conjuncturi de care nu au fost anuntati, introducerea statutului minoritatilor pe ordinea de zi a sedintei Comitetului. Tot ieri, in cadrul intalnirii intre reprezentantii coalitiei, liderul UDMR, Marko Bela, ar fi acceptat sa cedeze, a dezvaluit presedintele PC, Dan Voiculescu. Pentru a pune capat speculatiilor, presedintele PD, Emil Boc, a precizat, ieri dupa-amiaza, ca statutul minoritatilor va fi discutat in Camera in procedura de urgenta, pentru ca face parte din legislatia necesara integrarii.




"Noi nu am stiut ca acest subiect va intra pe ordinea de zi", a fost singura scuza invocata ieri de conservatori pentru decizia lor de miercuri de a pleca din sedinta Comitetului chiar inaintea dezbaterii statutului minoritatilor.

Chiar daca barca coalitiei se scufunda pe zi ce trece, conservatorii au anuntat ca nu au de gand sa cedeze presiunilor UDMR si au amenintat ca nu vor vota legea privind statutul minoritatilor pana cand cererea lor nu va fi acceptata. "Indiferent de jocul politic, Partidul Conservator are anumite subiecte pentru care nu negociaza", a avertizat Bogdan Ciuca , referindu-se la proiectul legislativ initiat de conservatori, care vizeaza asigurarea reprezentarii romanilor in administraia publica locala in zonele unde sunt minoritari. "Vom vota acest statut numai in cazul in care, mai inainte sau o data cu Senatul, va fi sprijinit prin vot, adoptat, acel proiect legislativ care vizeaza drepturile romanilor din Transilvania, pentru care ne vom bate, fara nici un dubiu", a adaugat deputatul Bogdan Ciuca.


PC si UDMR arunca vina dintr-o tabara in alta


Suparati pe acuzele de tradare care li s-au adus, conservatorii au preferat sa le plateasca cu aceeasi moneda oamenilor lui Marko Bela si sa-i arate cu degetul ca fiind singurii vinovati pentru criza din coalitie. "Guvernul nu va cadea din cauza PC", a sustinut Ciuca. Mai mult, intrebat cum s-a ajuns la trecerea legii pe ordinea de zi a sedintei de miercuri, liderul PC, Dan Voiculescu, a incercat sa arunce si aceasta vina pe umerii UDMR. "Probabil ca, ad-hoc, reprezentantul UDMR a avut aceasta idee", a spus Voiculescu, desi aceasta decizie a fost, in realitate, una guvernamentala. Surpriza vine insa din faptul ca Dan Voiculescu a dezvaluit ca s-a inteles ieri cu liderul UDMR, Marko Bela, ca acesta sa cedeze cererilor de modificare a statutului minoritatilor dupa dorinta conservatoare. "Astazi de dimineata am discutat iar cu domnul Marko Bela si acesta a fost de acord", a spus Voiculescu. Tot in cadrul intalnirii de ieri dimineata, la care au participat presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, presedintele UDMR, Marko Bela, si presedintele PC, Dan Voiculescu, s-a stabilit ca reprezentantii coalitiei sa ceara guvernului sa studieze daca statutul minoritatilor se incadreaza intre legile care trebuie dezbatute in procedura de urgenta. Cate ore mai tarziu, presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ca acesta lege va fi dezbatuta in Camera Deputatilor in procedura de urgenta pentru ca este vorba de o lege ceruta de Comisia Europeana prin raportul de tara. La randul lor, udemeristii sustin ca nici ei nu vor ceda si ca proiectul conservatorilor nu va avea acordul lor pentru a intra in statut. "In primul rand, conservatorii trebuie sa faca modificari in proiectul lor, pentru ca acesta nu trebuie sa se refere doar la romani, ci la toate minoritatile", ne-a declarat senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs .




Conservatorii ii cer lui Basescu sa-i absolve de imoralitate


Dan Voiculescu a anuntat ieri ca partidul va trimite o scrisoare presedintelui Basescu prin care ii va cere sa lamureasca doua probleme. Una dintre acestea este clarificarea afirmatiilor pe care presedintele le-a facut dupa alegeri, cand a calificat PUR (PC) ca fiind o "solutie imorala". "Atunci nu a fost clar daca formarea guvernului era imorala, in sensul ca Alianta a luat la guvernare un partid care a avut o campanie electorala total separata, sau PUR este imoral", a spus liderul conservator. In cazul in care Traian Basescu va refuza sa ofere aceste explicatii, inseamna ca presedintele nu este un "barbat politic", a afirmat Voiculescu. El a sustinut ca, in particular, seful statului i-a lamurit deja aceasta problema, dar ca asteapta o clarificare publica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea