Social

Partidul lui Voiculescu, adoptat de liberali

Purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca , a recunoscut ieri in cadrul unei conferinte de presa ca PNL a sprijinit PC pentru ca euroobservatorii acestui partid sa fie acceptati in grupul europarlamentarilor liberali. El a negat insa vehement ca PC ar avea intentia de a fuziona cu PNL, precum si existenta unor negocieri pentru un guvern minoritar al liberalilor sprijinit si de PC.

Ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a confirmat la randul sau actiunea de lobby pe care a facut-o premierul Calin Popescu Tariceanu in favoarea Partidului Conservator. PC ne-a informat ca doresc sa trimita euroobservatori la Partidul liberal democrat, iar noi le-am acordat tot sprijinul, a declarat Olteanu. El a spus ca acest sprijin a constat practic intr-o actiune de sustinere a conservatorilor.

Au existat discutii cu Graham Watson , iar Calin Popescu Tariceanu a recomandat acceptarea Partidului Conservator, a mai spus deputatul liberal, adaugand ca PNL are un cuvant greu de spus in acest partid, in conditiile in care Tariceanu este vicepresedinte. Pe de alta parte, Olteanu a infirmat zvonurile potrivit carora PNL si PC se indreapta catre o fuziune, spunand ca nu a existat nici o discutie in acest sens.

Surse din partid sustin insa contrariul. Se pare ca mai multe filiale ale Partidului Conservator si-au manifestat intentia de a fuziona cu PNL iar liberalii, la randul lor, au transmis semnale asemanatoare pe mai multe canale. De altfel, potrivit acelorasi surse, cele mai avansate discutii ar fi avut loc in zona Ardealului, dar si cu filialele in care sunt fosti membri ai ApR care nu au acceptat in urma cu cativa ani fuziunea acestei formatiuni cu PNL.

In ceea ce priveste termenul avansat pentru realizarea fuziunii, unele voci din PNL sustin ca evenimentul s-ar putea petrece peste aproximativ sase luni.

Analistul politic Cristian Parvulescu spune ca un exemplu de trecere a unui partid de factura conservatoare inspre liberali ar putea fi gasit in partidul premierului danez Anders Fogh. Contextul insa este foarte diferit, in acel caz fiind vorba de un partid vechi, istoric, cauza orientarii sale spre liberali fiind aglomeratia care exista pe culoarul popularilor europeni. Putem identifica un curent liberal-conservator, crede analistul, nu stiu insa in ce masura am putea identifica o asemenea doctrina la PC. Acesta a trecut in scurt timp de la o doctrina social-liberala la una conservatoare si apoi la una liberala. Potrivit lui Parvulescu, orientarea liberala a PC ar fi fost mai plauzibila daca o faceau fara episodul conservator, direct de la doctrina social-liberala. Dar ei au renuntat la umanism ca sa treaca la conservatorism apoi sa devina liberali dintr-o directie opusa. Diferenta pe care analistul o observa intre conservatori si liberali consta in diferenta fata de demersurile de tip social.

Social-liberalii au facut eforturi in acest sens, pentru a castiga sustinatori printr-un mesaj foarte bine orchestrat, considera analistul. PC nu are o viziune, ci doar sustine micile intreprinderi si exportatorii. Asta nu este o ideologie, ci se poate rezolva printr-o asociatie a exportatorilor, a mai aratat Parvulescu.

Reorientarea conservatorilor lui Dan Voiculescu are loc dupa ce, acum o saptamana, Biroul Politic al crestin-democratilor europeni a respins cererea conservatorilor ca euroobservatorii sai sa fie acceptati in grupul popular.

Biroul Politic al PPE a hotarat astfel sa nu-i ofere nici un statut si nici o forma de afiliere directa sau indirecta formatiunii conduse de Dan Voiculescu. Conservatorii au facut cerere in luna iunie a acestui an, dar au avut parte de recomandari defavorabile si din partea membrilor PPE, nu doar a taranistilor si UDMR.

In documentul redactat de membrii PPE, conservatorii lui Voiculescu sunt considerati oportunisti, de vreme ce au patruns in Parlament pe liste comune cu PSD-ul lui Adrian Nastase, pentru ca mai apoi sa faca parte din coalitia guvernamentala. In acelasi document se mai arata ca PC este un partid suprapersonalizat, aluzie la Dan Voiculescu, un lider pe care PPE il considera controversat.

Istorie pe foarte scurt

PUR s-a infiintat la inceputul anilor 90, dar a intrat in Parlament abia in 2000, pe liste comune cu PSD. Doctrina de atunci era sustinerea capitalului uman. La alegerile din 1996, PUR s-a asociat cu Miscarea Ecologista din Romania si cu Partidul Democrat al Agrarienilor din Romania. PUR a reaparut in atentia publica odata cu sprijinirea guvernului Nastase in timpul guvernului trecut, ocazie cu care s-a redefinit ca social-liberal. In preajma alegerilor locale din iunie 2004 a jucat cartea opozitiei. Dupa ce a remarcat in urma rezultatelor ca este la limita intrarii in Parlament, PUR a revenit la ceea ce s-a numit Uniunea Nationala PSD plus PUR pentru alegerile generale in scopul accederii in Parlament. Inconsecventa PUR a continuat cu dezertarea din alianta cu PSD in mandatul actual dupa ce a ajutat acest partid sa-si instaleze presedintii celor doua Camere ale Parlamentului. PUR a intrat astfel la guvernare intr-o coalitie alaturi de PNL, PD si UDMR. Voiculescu a incercat apoi sa-si strecoare partidul in grupul popularilor europeni schimband in acest scop numele partidului in Conservator pe data de 7 mai 2005.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea