Social

Parlamentarii ard sa vada dosarele ministrilor penali

Sergiu Andon vrea ca Nastase sa fie audiat de o subcomisie de colegi daca a fost persecutat de procurori.

Parlamentarii nu vor avea acces la documentele din dosarele ministrilor anchetati de DNA sau DIICOT, asa au declarat saptamana trecuta Bogdan Olteanu si Norica Nicolai, presedintii comisiilor juridice din Camera Deputatilor, respectiv din Senat. Ei au propus ca doar membrii comisiilor juridice sa aiba acces la dosare, pentru a propune plenurilor celor doua Camere avizarea sau respingerea cererilor procurorilor de a incepe urmarirea penala a ministrilor care sunt si parlamentari.

Unii deputati si senatori au declarat insa pentru Cotidianul ca vor sa vada probele din dosarele ministrilor si fostilor ministri Paul Pacuraru, Codrut Seres, Adrian Nastase sau Miron Mitrea, chiar daca, potrivit Codului de procedura penala, cercetarile preliminare sunt secrete.
Publicitate
 
DNA si DIICOT au trimis Parlamentului copii dupa dosarele lor in urma deciziei Curtii Constitutionale, conform careia, pentru anchetarea ministrilor parlamentari, procurorii au nevoie de avizele Camerelor din care fac parte.

Senatorul Rodica Stanoiu , fost ministru al Justitiei in guvernul PSD, vrea sa vada toate probele stranse de procurori. „Trebuie sa vedem cu totii aceste dosare, pentru ca nu putem vota in orb“, a declarat Stanoiu pentru Cotidianul. Ea a explicat ca accesul la dosarele ministrilor nu poate constitui un „privilegiu al Comisiei juridice“. Eckstein Kovacs Peter, membru al Comisiei juridice a Senatului, a admis ca, daca un parlamentar vrea sa consulte dosarele ministrilor, nu poate fi impiedicat.

„Daca ceri votul unui parlamentar, intr-un sens sau altul, trebuie sa-i dai si informatii care sa-l convinga ca propunerea Comisiei este justa“, a spus Eckstein. Verestoy Attila a spus ca va vota conform recomandarii reprezentantului Uniunii in Senat, adica a lui Eckstein. Aceeasi pozitie o are si senatorul PRM Mihai Ungheanu, cu o nuanta: daca reprezentantul PRM va avea o recomandare opusa majoritatii membrilor Comisiei juridice, va cere sa vada probele din dosare.

Liderul PD-L din Senat, Petre Iotcu, a declarat ca va vota in favoarea inceperii urmaririi penale impotriva ministrilor Pacuraru si Seres: „Ministrii trebuie sa apara in fata magistratilor, indiferent de procedurile parlamentare, fara sa fie aparati de diverse comisii“, a explicat Iotcu.

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon, a spus ca va propune luni Biroului Permanent o procedura speciala de analiza a dosarelor lui Mitrea si Nastase, anume ca doar o subcomisie formata din trei membri sa aiba acces la probe, dar numai pentru a verifica daca procurorii au respectat procedurile. Subcomisia ii va audia pe cei doi fosti ministri si le va oferi protectia Camerei, daca se considera anchetati abuziv.

„Vor trebui sa ne argumenteze concret in ce consta eventuala persecutie la care-i supun procurorii“, a explicat Andon pentru Cotidianul. El crede ca in acest fel se poate pastra confidentialitatea anchetelor DNA sau DIICOT.

Deputatul PD-L Daniel Buda, membru al Comisiei juridice, nu crede insa ca poate fi limitat accesul la dosare. „Eu, ca parlamentar, trebuie sa am acces si la documentele care stau la baza propunerilor Comisiei juridice“, a declarat Buda pentru Cotidianul. Colegul sau de partid, deputatul Cristian Boureanu, a anuntat ca refuza sa voteze daca nu are acces la toate documentele. El il suspecteaza pe Bogdan Olteanu ca „vrea sa-l salveze pe Adrian Nastase“ prin limitarea accesului la dosare doar pentru membrii Comisiei juridice.

Deputatul PRM Marcu Tudor este chiar mai radical decat Boureanu. „Dosarele trebuie date publicitatii in intregime, pentru a vedea daca e vorba de abuzuri ale procurorilor“, a opinat el. Deputatii Lia Olguta Vasilescu (PSD) si Marton Arpad-Francisc (UDMR) vor vota dupa cum le indica reprezentantii partidelor lor din Comisia juridica.

De ce sunt anchetati Nastase si Mitrea

Miron Mitrea este suspectat de DNA ca, pe cand era ministru al Transporturilor, ar fi luat mita de la Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, pentru a o mentine in functie. Mita ar consta, potrivit procurorilor, in lucrari de constructie si extindere executate la casa din Baneasa detinuta de Viorica Mitrea, mama fostului ministru.

DNA a cerut saptamana trecuta avizul deputatilor pentru anchetarea lui Adrian Nastase in dosarul Zambaccian II. Fostul premier PSD este suspectat ca achizitionarea terenului din strada Zambaccian la un pret mult inferior celui de pe piata libera ar constitui o mita mascata.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea