Social

Parlament sarb in Kosovo-Mitrovita

Eliminati din guvernul de la Belgrad, care va fi condus de un tehnocrat , nationalistii urmaresc sa destabilizeze Kosovo prin secesiunea zonei majoritar sarbe.

Sarbii kosovari
din Mitrovita au inaugurat sambata propriul parlament, sfidand autoritatile de la Pristina, care si-au proclamat independenta fata de Serbia in februarie 2008. „Nu este decat o provocare ce pune in pericol stabilitatea din Kosovo“, considera presedintele kosovar Fatmir Sejdiu, care nu a recunoscut parlamentul sarbilor.

Pentru noul sef al misiunii ONU in Kosovo, italianul Lamberto Zannier, aceasta institutie „va avea functie simbolica si nu va modifica balanta de forte“. Cei 53 de membri ai parlamentului sarb din Kosovo au fost alesi in cadrul alegerilor legislative din mai, desfasurate paralel in Serbia si in zonele majoritar sarbe din Kosovo.

In jur de 30 dintre acestia s-au intrunit, sambata, la indemnul ministrilor nationalisti din guvernul de la Belgrad. Au lipsit insa deputatii Partidului Democrat, proeuropean, care va forma noul guvern al Serbiei.
La Belgrad, presedintele Boris Tadici l-a insarcinat pe actualul ministru de Finante, Mirko Cvetkovici, sa conduca noul guvern de coalitie, dominat de fortele proeuropene si din care fac parte socialistii si reprezentantii minoritatilor bosniaca si maghiara.

Cvetkovici este un tehnocrat cu o vasta experienta dobandita in gestionarea programelor Bancii Mondiale din India si Pakistan. El va conduce un guvern cu 28 de ministere si patru vicepremieri. Un minister va reveni minoritatii bosniace din Serbia. Cvetkovici a fost preferat actualului ministru de Externe, Vuk Jeremici, si liderului democrat din Voivodina , Bojan Pajtici.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea