Social

Parintii ii invata pe copii sa fumeze si sa bea

Consuma cafea, fumeaza, se drogheaza inca de mici. Aproape jumatate din copiii cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani au consumat cel acasa .ro/ acasa .ro/putin" title="putin">putin " title="putin">putin o data alcool, se arata intr-o cercetare a Organizatiei "Salvati Copiii", facuta publica ieri. Studiul arata ca, de multe ori, parintii sunt cei care le dau copiilor prima tigara sau primul pahar de bautura alcoolica.

Fumeaza de la 12 ani

Aproape 30% din adolescentii si tinerii cu varste cuprinse intre 11 si 22 de ani consuma regulat cafea. Inca de la 11 ani, tinerii consuma regulat cafea in proportie de 5%, iar 12,1% din cei cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani beau cafea o data pe zi. Cei mai mari consumatori de cafea sunt tinerii intre 19 si 22 ani. Aproape 80% din mame sunt declarate consumatoare de cafea, fata de circa 62% tati, parintii considerand cafeaua drept raul cel mai mic pentru copiii lor. 19% din tineri fumeaza regulat. Varsta medie la care copiii incearca pentru prima data tutunul este de peste 12 ani la baieti si de aproape 14 ani la fete. Fumatul este prezent la 8% din cei cu varste cuprinse intre 11 si 14 ani.

Mai mult de jumatate din tineri consuma alcool
Aproape 80% din tinerii de peste 18 ani au consumat cel putin o data alcool. Consuma frecvent alcool 4% din tinerii de 11-14 ani, peste 12% din cei de 15-18 ani si 18% din cei de peste 18 ani. Varsta medie la care copiii beau pentru prima data este de peste 12 ani.
Aproape 35% din mame consuma alcool, fata de 70% - tati. Circa 64% din repondenti prefera berea, 21% - vinul, 5% - sampania, iar 2% - tuica. Majoritatea repondentilor primesc banii de la parinti (77%) sau ii au din alocatie (37%), 18% avand venituri proprii. 70% din adolescenti pot cheltui cum vor banii primiti. Desi la cei mai multi tineri banii se duc pe haine (46%) sau pe mancare (39%), nu sunt neglijate nici cheltuielile pentru "iesit in oras" - 29% din tineri, pentru tigari - 12% sau pentru alcool - 2,5%.
Aproape jumatate din subiectii minori au fost trimisi de parinti sa cumpere alcool in ultimul an si 89% din ei au cumparat "intotdeauna fara probleme". 4% din tineri au declarat ca au consumat un drog ilegal. Peste 20% din tineri cunosc persoane care au consumat droguri si 7% spun ca le-au fost oferite droguri.

Consumul regulat de cafea, tutun, alcool si droguri in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 11 si 22 de ani
Consum cafea 27%
Consum tutun 19%
Consum alcool 10%
Consum droguri 1%

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea