Social

Parintii dau note profiler

Scoala ii ajuta pe elevi sa-si aleaga o meserie, iar parintii sint multumiti, cu toate ca ei isi vad copiii doctori si vinzatori, asa cum releva un studiu al Institutului de Stiinte ale Educatiei.

Parintii isi vad copiii doctori, farmacisti , dar si vinzatori sau croitori. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu al Institutului de Stiinte ale Educatiei, realizat in scoli din judetele Constanta si Neamt, la care au participat peste 1.100 de parinti .

Proiectiile asupra viitorului profesional pe care il doresc parintii pentru copiii lor depind direct de nivelul veniturilor si al educatiei lor, precum si de contextul economic si social in care functioneaza scoala.

Majoritatea raspunsurilor indica o tendinta de stimulare a personalitatii copilului si de asigurare a independentei necesare alegerii profesiunii de catre copil, adica sa fie doar decizia copilului, scrie in studiul Institutului.

Pe primul loc al profesiilor dorite de parinti pentru copiii lor se afla cele din domeniul sanatatii. Peste 11% dintre parintii chestionati isi vad copiii doctori sau farmacisti. Altii isi vad copiii informaticieni si ingineri, dar si manageri, juristi, avocati. Totusi, 5% dintre parinti nu exclud din preferinte nici meserii de genul bucatar, ospatar , muncitor calificat.

Meserii pentru prestigiu si bani

Parintii cred ca meseriile dorite de ei sint alese in functie de modul in care se raporteaza copilul la acea profesie. Alti parinti spun ca exista abilitati in domeniu.

Cel mai mare procentaj este obtinut de motivul conform caruia meseria aleasa ofera mai multe posibilitati in viitor, se spune in studiul ISE. Foarte putini sint cei care recunosc ca banii sint principalul motiv pentru alegerea meseriei viitoare a copiilor lor si numai 6% mentioneaza ca respecta decizia copilului in alegerea meseriei lui. La categoria alte motive se situeaza prestigiul social, indepartarea de coruptie sau ca ramine linga parinti.

Scoala satisface nevoile copiilor

Majoritatea parintilor considera ca scoala ofera in foarte mare masura copilului cele dorite sau in mare masura, peste 65% dintre parintii chestionati. Numai 3% cred ca scoala raspunde numai in foarte mica masura necesitatilor copilului. Un procent nesemnificativ de 0,3%, sub marja de eroare a esantionului, este dat de cei care cred ca scoala nu ofera deloc cele dorite copilului, se spune in studiu.

Mai mult, parintii considera ca elevii sint sprijiniti de catre profesori in orientarea scolara si profesionala si mai ales in atingerea dorintelor legate de viitorul carierei. Si dirigintele este indicat de 34% dintre parinti.

Doar 10% considera ca nimeni din scoala nu este in stare sa sprijine realizarea proiectiilor de viitor ale elevilor. In procent minoritar sint mentionati ca sprijin si un anumit profesor, directorul, colegii de clasa si psihologul scolii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea