Social

#parinti #copii #munca #strainatate

Parintii care pleaca la munca in strainatate - monitorizati de Politia de Frontiera

Conform O.N.G.-urilor, 300.000 de copii au parintii plecati oficial peste granita.

Situatia copiilor ai caror parinti pleaca in strainatate a devenit problema nationala, iar rezolvarea ei a fost luata in calcul in cadrul primei Strategii nationale in domeniul protectiei si promovarii tuturor drepturilor copilului elaborata de specialisti din diferite institutii ale statului si O.N.G.-uri, pentru perioada 2008 – 2013.

Departamentul pentru Munca in Strainatate din cadrul MMFES are in evidenta aproximativ 100.000 de parinti care au plecat din tara cu contract de munca si au inaintat autoritatilor o adeverinta din care reiese ca si-au lasat copiii in grija unei persoane de incredere. Aceasta este insa cifra oficiala. Conform datelor furnizate de O.N.G.-uri, numarul minorilor plasati in grija altor persoane decat parintii naturali ar fi de 3 ori mai mare, aproximativ 300.000 de mii.

Diferenta de 200.000 de cazuri este data de adultii care pleaca din tara fara contract de munca, se duc sa tatoneze terenul si nu declara ca ar avea minori in ingrijire. Pentru a-i depista mai usor pe minorii ramasi singuri acasa, ANPDC intentioneaza sa incheie protocoale de colaborare cu institutii abilitate in monitorizarea circulatiei persoanelor, cum ar fi Politia de Frontiera.

„Nu vrem sa ingradim dreptul parintilor la libera circulatie , vrem doar ca Directiile judetene de asistenta sociala si protectia copilului sa fie informate si sa poate interveni cand copiii se afla in situatii de dificultate, cum ar fi abandonul scolar sau frecventarea unei gasti de cartier, formata din delicventi ” ne-a precizat sefa Directiei Politici, strategii din cadrul ANPDC, Manuela Danescu.

Strategia nationala in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului pentru 2008 – 20013 a ajuns ieri pe masa Guvernului, dar aprobarea ei a fost amanata, pentru o data ulterioara.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea